Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Norul cosmic văzut din locul cel mai înalt și mai uscat de pe Pământ
3 July 2014

Unele fotografii sunt mult prea faine și merită a fi distribuite - iar acest lucru se întâmplă adesea când vine vorba de fotografiile din spațiu. Un exemplu este și acestă fotografie nouă de la ESO (European Southern Observatory) care ilustrează un nor de gaz și praf cosmic (cunoscut sub numele de nebuloasă) mai puțin faimos,  numit Gum 15. 

Acestă fotografie a fost realizată folosind un telescop puternic situat într-o zonă cu condiții extreme; un mediu foarte  uscat și foarte izolat, mai precis Deșertul Atacama din Chile. Zona este atât de stearpă încât este adesea comparată cu suprafața planetei Marte. Oamenii de știință chiar au făcut teste care au fost folosite mai târziu pe Marte pentru a căuta viață - și nu au găsit nimic!

Deși toate acestea fac din Deșertul Atacama un loc neprimitor, este locația ideală pentru un telescop. Cu așa de puțină apă nu există nici o șansă de a se forma nori care să blocheze cerul nopții. Nu există orașe, sate sau case în apropiere, ceea ce înseamnă că nu există poluare luminoasă care să contamineze imaginile și nici semnale radio care să interfereaze cu observațiile.
Și, în cele din urmă, deșertul Atacama este cu adevărat înalt, cu o mare parte a acestuia ajungând la 2.500 de metri deasupra nivelului de mării! Cu cât înălțimea la care este situat un telescop este mai mare cu atât grosimea atmosferei pe care trebuie să o străbată pentru a vedea stelele este mai mică. Atmosfera poate distorsiona și împrăștia lumina în timp ce se deplasează din spațiu spre telescop. Acesta este și motivul pentru care stelele pâlpâie.
Datorită combinației acestor factori, telescoapele situate în locații precum deșertul Atacama pot captura imagini extrem de frumoase și detaliate ca acesta.

Interesant

Norii cosmici asemănători lui Gum 14 pot produce multe mii de stele într-o perioadă de câteva milioane de ani!

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Cosmic Cloud Seen From the Highest and Driest Place on Earth
Cosmic Cloud Seen From the Highest and Driest Place on Earth

Printer-friendly

PDF File
1023.5 KB