Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Universe Awareness en ‘Deadly Moons’ beloond met prestigieuze onderwijs onderscheiding
25 August 2011, Leiden

Universe Awareness (UNAWE), een programma dat jonge kansarme kinderen wil inspireren met sterrenkunde, is door het Amerikaanse Science Magazine onderscheiden met zijn Science Prize for Online Resources in Education (SPORE). UNAWE deelt deze prijs met een interactieve tekenworkshop, genaamd ‘Deadly Moons’. 

UNAWE en Deadly Moons hebben beide de  SPORE onderscheiding ontvangen. Science Magazine heeft de SPORE onderscheiding geïntroduceerd als een middel om de beste onderwijsmiddelen die op het internet beschikbaar zijn uit te lichten en ze tot een breder publiek te brengen. “Het verbeteren van onderwijs in wetenschap is een belangrijk doel voor ons hier bij Science” zegt hoofdredacteur Bruce Alberts.

UNAWE is een internationaal programma dat kinderen tussen de 4 en 10 jaar, met name met een kansarme achtergrond, inspireert met de pracht en grootsheid van het heelal. Door ze te leren over sterrenkunde, hoopt het programma bij de kinderen een gevoel van perspectief en wereldburgerschap te creëren en ze te interesseren voor wetenschap tijdens een cruciaal punt in hun ontwikkeling. De website van UNAWE bevat een grote verzameling van onderwijsmateriaal dat geproduceerd wordt door het UNAWE-netwerk van bijna 500 onderwijzers en sterrenkundigen verspreid over 40 landen. Daarmee is het UNAWE-netwerk een van de grootste internationale netwerken van wetenschapsdocenten.

Deadly Moons is een interactieve tekenworkshop dat kinderen tussen de 4 en 12 jaar leert over onze Maan en andere exotische manen in ons zonnestelsel. De eerste workshop werd in Maart 2008 gehouden in Ierland. De titel van de workshop is ontstaan toen veel Ierse kinderen ‘That’s deadly!’ riepen, wanneer ze door een telescoop naar onze Maan keken, zegt Deirdre Kellegha, bedenker van de Deadly Moons workshop. “Op straat betekent het woord ‘deadly’ hetzelfde als ‘gaaf’, dus het is een positief woord dat ze in het alledaagse leven vaak tegenkomen”, zegt ze.

Kelleghan heeft sinds het begin van de Deadly Moons workshop in 2008 nauw samengewerkt met UNAWE om de workshop met andere onderwijzers te delen. “We zijn vereerd om deze onderscheiding te delen met Deadly Moons, wat een van de populairste activiteiten is op de UNAWE website”, zegt Carolina Ödman-Govender, die van 2005 tot 2010 een internationale projectmanager voor UNAWE was.

Pedro Russo, de huidige internationale projectmanger voor UNAWE voegt toe: “We hopen dat deze onderscheiding meer mensen zal inspireren om betrokken te raken bij UNAWE en om activiteiten te organiseren in hun omgeving, die dan weer vertaald en gedeeld kunnen worden met het UNAWE netwerk!”.

Meer informatie over UNAWE en Deadly Moons kun je online vinden in de SPORE essay en in Science Magazine, een van ’s werelds vooraanstaande wetenschappelijke journals, op 26 Augustus 2011.


Share:

Images

Deadly Moons Workshop
Deadly Moons Workshop