Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Tebrikler ALMA Ekibi!
3 October 2011

Yeryüzündeki en karmaşık teleskopun galasına hoşgeldiniz: ALMA! Gökbilimciler ALMA'nın kullanılmaya başlamasını kutlamak için teleskopla alınan Anten Gökadaları adlı bir gökada çiftini gösteren ilk fotoğrafı yayınladılar.

ALMA normal bir teleskopa benzemiyor. TV sinyallerini almak için evlerin çatılarına kurulan uyfu antenlerine benzer 66 çanaktan oluşan bir gruptur. Ancak bu çanaklar TV programlarından gönderilen radyo dalgalarını algılamak için kullanılmıyorlar. Tersine, milimetre-altı dalgaları nedilen, başka bir türü incelemek için tasarlandılar.

Bu dalgalar gökbilimcilerin uzaydaki kozmik toz, gaz, ve çok uzun zaman önce yayılan radyasyon gibi oldukça soğuk nesneleri araştırmalarını sağlıyor. Yani milimetre-altı dalgalar, soğuk gaz ve tozla çevrelenen - aynı boyama kitaplarındaki siyah çizgiler gibi - gökadaları araştırmak için mükemmeldir.

ALMA kesinlikle bir takım çabasıdır: Sadece Avrupa'dan gökbilimciler değil, Kuzey Amerika ve Doğa Asya'dan da ALMA'yı inşa etmek için destek verilmiştir, aynı zamanda teleskopun çanakları da bir arada çalışmaktadırlar! Farklı çanaklarla elde edilen milimetre-altı dalgaları bir araya getirilerek tek bir çanağın üreteceğinden çok daha detaylı görüntüler oluşturulmaktadır.

Anten Gökadaları'nın bu görüntüsü için sadece 12 ALMA anteni kullanıldı çünkü teleskop halen inşa halinde. Öyle olduğu halde, yine de bu gökadaların milimetre-altı dalgaboyunda alınmış en iyi görüntüsü elde edildi. ALMA bu haliyle bile güzelse, 2013 yılında tamamlandığı zamanı hayal edin. Daha iyisi henüz gelmedi!

İlginç Gerçek

ALMA deniz seviyesinden 5000 metre yükseklikte Şili'deki bir çölde inşa ediliyor. ALMA'nın çok kuru bir havaya ihtiyacı var çünkü atmosferdeki su milimetre-atlı dalgalarını soğuruyor. Hava daha yüksek yerlerde daha kurudur.

More information

 Uzay Gazetesi'nin bu sayısı ESO Basın Bülteni kaynak alınarak hazırlanmıştır.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Antennae Galaxies by ALMA
Antennae Galaxies by ALMA

Printer-friendly

PDF File
1001.1 KB