Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Navzven obrnjena zvezda!
2 April 2012

Ti sliki prikazujeta zvezdo pred in po popolni preobrazbi. Na levi je slika ‘pred’ - risba, ki prikazuje, kje v notranjosti zvezde so se nekoč nahajale različne sestavine. Tem sestavinam pravimo kemijski elementi. Na desni pa je slika ‘potem’ - ta je prava vesoljska fotografija iste zvezde po tem, ko je silovita eksplozija razpihnila zvezdine zunanje dele. 

Astronomi rečejo takšni eksploziji supernova, zvezdini snovi po eksploziji pa ostanek supernove. Ostanek supernove, ki je prikazan tukaj na desni fotografiji, se imenuje Kasiopeja A (angl. Cassiopea A) ali na kratko Cas A. 

Na obeh slikah so različni kemijski elementi prikazani z enakimi barvami. Astronomi menijo, da je imela zvezda pred eksplozijo veliko kemijskih elementov železa (prikazanega z modro) in žvepla ter silicija (prikazana z zeleno) v svojem središču. Ob eksploziji pa je te kemijske elemente vrglo navzven proti zunanjemu robu zvezde, kot prikazujeta modra in zelena barva okrog zunanjih delov Cas A na desni sliki. Kot da bi se zvezda obrnila od znotraj navzven! 

Cool dejstvo

Razen teles v našem osončju je Cas A najmočnejši radijski oddajnik na nočnem nebu, saj oddaja ogromno količino radijskih signalov!

More information

To je otroška verzija novice Nasinega rentgenskega observatorija Chandra.

Share:

Images

A Star’s Makeover!
A Star’s Makeover!

Printer-friendly

PDF File
1013.6 KB