Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Pe cerul întunecat se văd stele strălucitoare
6 December 2012

De obicei lumina ne ajută să vedem ce ne înconjoară, dar cănd vine vorba despre cerul nocturn lumina devine un obstacol. Iluminatul stadal și farurile mașinilor ne împiedică să vedem stelele, planetele și chiar galaxia nostră Calea Lactee. Ar trebui să poți vedea cu ochiul liber în jur de 2500 de stele, dar dacă locuiești într-un oraș mare cel mai probabil poți vedea mai puțin de 10 stele într-o noapte normală.

Acestă imagine incredibilă ilustrează roiurile stelare și gazele colorate din nebuloasa Carina: o  întindere enormă de gaz, praf și stele situată în inima Căii Lactee. Dacă locuiești în emisfera sudică, ar trebui sa poți vedea acest obiect imens și fără ajutorul unui telescop. Dar nebuloasa Carina, ca și alte minuni ale cosmosului, este invizibilă în orașe din cauza poluării luminoase.

Din fericire pentru noi, astronomii au construit telescoape puternice capabile să privescă la miliarde și miliarde de kilometri distanță pentru a captura astfel de imagini. Acestă imagine a fost înregistrată cu un telescop foarte puternic situat în mijlocul unui deșert imens din Chile, foarte departe de iluminatul public. Acest telescop a reușit să surprindă frumusețea și detaliile nebuloasei Carina, pilonii de praf întunecați separați de nori de gaz strălucitor și roiuri de stele noi strălucitoate.

Interesant

În 2012 sute de orașe din întreaga lume au închis lumina pentru o oră pentru a celebra și proteja planeta noastră. Chiar și astronauții de pe Stația Spațială Internațională (ISS) au participat. Dacă vrei să păstrăm cerul întunecat și stelele strălucitoare, vizitează site-ul „Dark Skies Awareness” și vezi cum poți ajuta.

More information

 Acest Space Scoop a fost realizat pe baza unui comunicat de presă de la ESO.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Dark Skies Show Bright Stars
Dark Skies Show Bright Stars

Printer-friendly

PDF File
1.1 MB