Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
De vleugels van de Zeemeeuwnevel
6 February 2013

De heldere sterren en draaikolken van oplichtend gas op deze foto zijn onderdeel van de prachtige Zeemeeuwnevel. Dit enorme object in de vorm van een vogel bestaat uit drie grote wolken van gas: een kop en twee vleugels. De hele nevel is hier te zien. Op deze foto is maar een klein deel van de nevel te zien: zie jij welk gedeelte het is? Het zijn de vleugels! Had jij het goed?

Het oplichtende rode gas op deze foto is niet alleen mooi, maar het leert ons ook iets. Uit de kleur kunnen astronomen opmaken dat we naar waterstof kijken – het element dat het meest voorkomt in het heelal.

Er bestaan heel veel soorten materie op aarde. Maar wist je dat wanneer je deze materie opdeelt in steeds kleinere stukjes, het eigenlijk uit slechts enkele chemische stoffen bestaat? Wij noemen deze chemische stoffen 'elementen'. Koolstof is een voorbeeld van een element. Als je dat combineert met andere elementen kun je duizenden soorten materie vormen, zoals suiker, plastic en alcohol.

We kunnen deze elementen in het heelal vinden door te kijken naar de kleuren van het licht dat we zien. Het waterstofgas licht op door hete, nieuwgeboren sterren die in deze wolken ontstaan.

 

Geinig weetje

Waterstof is extreem licht ontvlambaar. Zo extreem dat het werd gebruikt als brandstof voor de raket van Space Shuttles. Maar sterren schijnen doordat ze allemaal waterstof verbranden in hun kern, dus eigenlijk dit kan geen verrassing zijn?!

More information

 Deze Space Scoop is gebaseerd op een ESO Press Release.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

The Wings of the Seagull Nebula
The Wings of the Seagull Nebula

Printer-friendly

PDF File
1.1 MB