Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Dodelijk mooi
28 January 2013

In de natuur bestaat een wet: hoe mooier iets is, des te dodelijker het is. De meest kleurrijke dieren, insecten en bloemen zijn bijvoorbeeld vaak het meest giftig van allemaal. In de ruimte zijn de dingen niet anders. In deze nieuwe ruimtefoto zie je een gigantische roze gasbel, die gloeit tegen een enorme groep sterren. En deze mooie gasbel is nu juist een van de gevaarlijke objecten in de natuur, omdat het een gigantische hoeveelheid intense, dodelijke straling uitzendt!

Zo’n gloeiende wolk van gas en stof in de ruimte wordt een ‘Superbel’ genoemd. Superbellen worden gevonden in gebieden in de ruimte waar een heleboel grote, zware sterren redelijk recent zijn ontstaan. Deze babysterren blazen met heel krachtige winden. Zulke zware sterren ‘leven snel en sterven jong’. Ze vliegen door het leven, om uiteindelijk als krachtige supernova’s te exploderen. Het zijn deze verwoestende explosies en winden, die het centrum van deze wolk hebben uitgehakt, waardoor alleen een ring van gas en stof overbleef.

Het effect van de chaos in de Superbellen gaat nog veel verder dan de wolk zelf, in de vorm van gevaarlijke röntgenstraling. Wetenschappers hebben ontdekt dat deze bijzondere superbel twintig keer meer van deze intense straling uitstraalt dan ze hadden verwacht! Dus hier zie je een mooi voorbeeld van iets wat er prachtig uitziet, maar zeker dodelijk kan zijn! Mijn advies is: geniet altijd van mooie dingen, maar op een veilige afstand!

 

Geinig weetje

Deze Superbel ligt op de loer in een dwergsterrenstelsel dichtbij, die de Grote Magelhaense Wolk wordt genoemd. Ja, je hebt het goed geraden: dwergsterrenstelsels zijn piepkleine stelsels. De kleinste die we kennen is 20 miljoen keer kleiner dan ons eigen sterrenstelsel, de Melkweg! 

More information

 Deze Space Scoop is gebaseerd op een Chandra Press Release.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Beautiful but Deadly
Beautiful but Deadly

Printer-friendly

PDF File
1.0 MB