Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Pošastna galaksija nam kaže svojo drugo stran
20 February 2013

Tole je videti kot slika močnega laserskega žarka za uničevanje planetov iz Vojne zved ali kaj drugega naravnost iz znanstveno-fantastičnega filma - kar bi skoraj lahko bilo res! Kar vidimo, je središče ene od najbolj aktivnih galaksij v vesolju. Središča galaksij kot je ta bruhajo neverjetne količine energije – svetlejša so kot 100 običajnih galaksij skupaj!

Čeprav je ta slika pravzaprav risba in ne prava fotografija, temelji na prvih pravih 3D opazovanjih kvazarja – tako astronomi pravijo tem aktivnim galaktičnih središčem! Videti astronomsko telo v 3D ni lahka naloga. Razen v primeru ko se telo vrti, ga je zelo težko videti z več kot le ene strani. A v tem primeru nam je priskočila na pomoč nepričakovana junakinja: velikanska jata galaksij, ki leži med Zemljo in kvazarjem.

Slišati je nenavadno, a namesto da bi nam jata galaksij zakrila pogled na kvazar, je bil njen gravitacijski privlak tako močan, da je ukrivil mimoidoči snop svetlobe, ki je prihajala s kvazarja. Zaradi tega je svetloba zavila okrog jate galaksij, kar nam je omogočilo, da smo lahko opazovali kvazar na Zemlji. In še boljše, jata galaksij je tako ukrivila svetlobo, da smo lahko istočasno videli svetlobo prihajati z različnih strani kvazarja! To je astronomom dalo prvi 3D pogled na eno od teh pošastnih galaksij!

Cool dejstvo

Vesolje je narejeno iz različnih struktur, ki jih drži skupaj gravitacija. Zvezde so zbrane v galaksijah in galaksije so zbrane v jatah galaksij. Naša galaksija je del jate v Devici, skupaj z okrog 2000 drugimi galaksijami!

More information

  To je otroška verzija novice NAOJ.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Monster Galaxy Shows Us Another Side of Itself
Monster Galaxy Shows Us Another Side of Itself

Printer-friendly

PDF File
1.0 MB