Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Kako majhen je svet
12 August 2013

Do julija 2013 so odkrili čez 800 tujih planetov, ki so v tirnicah okrog daljnih zvezd. Med njimi so večinoma takšni, ki jim pravimo vroči Jupitri. To so velikanski, plinasti planeti, ki se nahajajo zelo blizu svojih starševskih zvezd. Prav nič si ne bi želeli leteti čez širno galaksijo zato, da bi si ustvarili nov dom na enem od teh orjakov, saj se temperature na njih dvigajo v tisoče stopinj!

A ne obupujte, saj to ne pomeni, da je naše iskanje zunaj-zemeljskega življenja in eksotičnih novih počitniških destinacij pri koncu! Razlog zakaj so astronomi doslej našli tako veliko gigantskih, cvrčočih se  tujih svetov, je v tem, da jih je lahko odkriti—no, vsaj v primerjavi z njihovimi manjšimi, skalnatimi bratci.

Planetom izven našega Osončja pravimo eksoplaneti. Izjemno težko jih je fotografirati. Podobno kot če bi poskušali posneti sliko kresničke na ozadju svetlobnega snopa iz obmorskega svetilnika.  Zato so astronomi razvili nekaj pametnih trikov, s katerimi lahko odkrijejo te temne, šibke planete, ne da bi jih zares neposredno videli. Sedaj pa je skupini astronomov z Japonske uspelo fotografirati nek nov planet, ki ima najmanjšo maso med vsemi, kar so jih doslej astronomi neposredno ujeli s kamero! Po velikosti je okrog trikrat večji od Jupitra, največjega planeta v našem osončju.

Ta novoodkriti svet se giblje okoli svoje zvezde po tirnici, ki je od nje dlje, kot je Pluton od našega Sonca. To pomeni, da ga ne bi mogli odkriti z nobeno drugo metodo, saj mora pri vseh drugih metodah planet narediti vsaj en obhod okoli zvezde, da ga lahko detektirajo. To pa pomeni zelo dolgo opazovanje in čakanje, tudi če je planet tako 'blizu' svoji zvezd kot smo mi Soncu, kaj šele če je daleč kot Pluton! Le z neposrednim fotografiranjem so lahko našli planet, ki se nahaja tako daleč od svoje zvezde. 

Cool dejstvo

Če bi lahko potovali do tega orjaškega planeta, bi videli svet, ki še vedno žari zaradi toplote iz časov svojega nastanka. Je rožnate barve magenta, podobno kot temni deli češnjevih cvetov.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

It's a Small World After All
It's a Small World After All

Printer-friendly

PDF File
1.0 MB