Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Posebna ponudba: Dve galaksiji za ceno ene
22 November 2013

Vesolje z nenehnimi skrivnostmi in presenečenji poskrbi, da nam ni nikoli dolgčas. Prejšnji teden je za astronome prinesel veliko presenečenje, ko se je izkazalo, da je galaksija, ki so jo opazovali že velikokrat prej, pravzaprav sestavljena iz dveh galaksij! Ta par galaksij lahko vidimo na sliki: sta skoraj povsem poravnani na nebu, zato ju astronomi vse doslej niso razločili.

Nam bližja galaksija je na sliki rožnate barve in ima oznako UGC 10288. Je spiralna galaksija, toda za nas, ki jo gledamo z Zemlje od strani, je videti precej tanka. Bolj oddaljena galaksija (modre barve na sliki) je skoraj 7 milijard svetlobnih let daleč. Dva orjaška curka streljata zgoraj in spodaj iz nje, na sliki pa dobro vidimo le enega.

Z novimi opazovanji so imeli astronomi veliko srečo. Z njimi so dvignili zaveso in razkrili zakrinkan duet. Tako so dobili priložnost, da izvedo nova dejstva o nam bližji galaksiji. S pomočjo svetlobe iz galaksije v ozadju, ki potuje skozi nam bližjo galaksijo in nato v naše teleskope, lahko namreč bolj natančno izmerijo, kakšne so lastnosti bližje galaksije.

Med stvarmi, ki so jih razkrili boljši posnetki UGC 10288, je, da zvezde v njej ne nastajajo tako hitro, kot smo mislili doslej. Mnogi prejšnji posnetki galaksije so namreč vključevali tudi svetlobo iz galaksije v ozadju, kar je vodilo do netočnih zaključkov glede hitrosti nastajanja novih zvezd.

Cool dejstvo

Curek snovi, ki ga vidite, kako se dviga nad galaksijo na tej sliki, je gromozanski. Če bi položili deset takih curkov enega za drugim, bi bili dolgi toliko, kot je celotna dolžina naše Galaksije!

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Special Offer: Two Galaxies for the Price of One
Special Offer: Two Galaxies for the Price of One

Printer-friendly

PDF File
935.6 KB