Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Zdravstveno svarilo za bližnjo zvezdo
7 March 2014

Iz udobja našega vsakdana se pogosto zdi, da je vesolje zelo daleč. Toda ko malo pomislimo, ugotovimo, da je Zemlja del vesolja. Naš planet se vrti skozi vesolje tako kot tudi vsi drugi planeti, zvezde in celo galaksije. Tudi zgrajen je iz enakih osnovnih surovin ali “snovi” kot vse drugo v vesolju, zato najdemo v vesolju enake snovi kot doma na Zemlji.

Astronomi so nedavno opazili velike količine ene od teh snovi, imenovane ogljikov monoksid, okoli nam bližnje zvezde z imenom Beta Slikarja. Ogljikov monoksid je kemijska spojina, ki jo najdemo na Zemlji in nastane pri gorenju stvari, na primer pri gozdnih požarih in izbruhih vulkanov.

Beta Slikarja je obdana z velikim diskom kozmičnega plina in prahu, v katerem se nahaja planet. Ravno iz tega diska prahu je planet nastal.

Nova opazovanja kažejo, da vsebuje disk veliko plinastega ogljikovega monoksida. In zakaj je to zanimivo? Zato, ker zvezdna svetloba zlahka in hitro uniči ta plin. Od kje je torej prišel in kako to, da ni izgorel?

Astronomi menijo, da ogljikov monoksid nenehno dostavljajo kometi, asteroidi in majhni planeti, ki so znotraj diska prahu. Vsi ti morajo vsebovati velike količine zamrznjenega ogljikovega monoksida, ki pade v disk, ko se ta telesa med seboj zaletijo in raztreščijo.

Podobno kot voda lahko tudi ogljikov monoksid obstaja v različnih oblikah. V kometih in asteroidih je zamrznjen in trden, tako kot voda, ki se spremeni v led, ko je zunaj zelo mrzlo. V disku je ogljikov monoksid v obliki plina, podobno kot vodna para, ki se dviga iz vročega čaja.

Za dostavo plina, ki ga vidimo okoli Beta Slikarja, mora biti tam vsakih pet minut popolnoma uničen en velik komet! 

Cool dejstvo

Imamo srečo, da so ta oblak ogljikovega monoksida našli tako daleč od Zemlje, saj je ta kemijska spojina v prevelikih količinah strupena za ljudi in živali!

Share:

More news
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Images

Health Warning for a Nearby Star
Health Warning for a Nearby Star

Printer-friendly

PDF File
975.3 KB