Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Fața neplăcută a naturii
2 April 2014

Acestă fotografie frumoasă realizată de unul din telescoapele puternice ale Europen Southern Observatory (ESO) din Chile ilustrează două galaxii care dansează încet una în jurul celeilalte.

Ca multe alte lucruri din natură, galaxia mare și luminoasă este frumoasă, dar periculoasă. De fapt, unii cercetători o numesc “bătăușul galactic”.

Când galaxiile se apropie unele de altele (ca cele din imagine), spunem că interacționează. Interacțiunea lor nu seamănă cu cea dintre tine și prietenii tăi, ci constă în atracția gravitațională exercitată de fiecare galaxie asupra celeilalte.

Aceasta nu este o luptă dreaptă. Așa cum putem observa în imagine, una dintre galaxii este mult mai masivă decât cealaltă. Acesta însemnă că forța de gravitație a acesteia este mai mare și că cel mai probabil acest joc se va sfârși prin devorarea galaxiei mai mici.

Galaxia mai mare poartă numele de NGC1316, și exită indicii conform cărora nu este prima dată când acesta devorează o altă galaxie. De exemplu, fâșiile de gaz cosmic care se intersectează în partea ei centrală și câteva grupări de roiuri stelare neobișnuit de mici sugerează că acestă galaxie ar fi înghițit o galaxie spirală în urmă cu aproape trei miliarde de ani!

 

Interesant

Ca bonus, acestă fotografie ne arată și o parte din Universul îndepărtat, situat mult mai departe decât galaxiile în interacțiune. Majoritatea punctelor difuze din imagine reprezintă de fapt galaxii foarte, foarte îndepărtate.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Nature's Nasty Side
Nature's Nasty Side

Printer-friendly

PDF File
921.5 KB