Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Междузвезден бой със снежни топки наблюдаван за пръв път!
22 October 2014, Pleven

Понякога по вестниците се появяват заглавия за комети, които разиграват светлинно шоу по нощното ни небе. И така оставаме с впечатлението, че кометите са рядко явление. Това обаче съвсем не е вярно!

В действителност, в нашата Слънчева система са открити хиляди комети, а още много чакат да бъдат забелязани. Също така, откриваме и стотици комети около други звезди! Те са наречени “екзокомети”.

Също като планетите, кометите бикалят около звездата си. Но, за разлика от планетите, те се раждат във външната част на слънчевите си системи, далеч от топлината и светлината на звездата. Те са съставени от камък и лед - като мръсна снежна топка.

Когато кометата се приближи към звездата си, ледът започва да се топи и започва да се изпарява от повърхността на кометата. Парата образува облак около кометата, който може да достигне до 80 000 километра ширина! Това е все едно 8 Земи, наредени една до друга!

От 30 години астрономи наблюдават с интерес странна премигваща светлинка от една близка млада звезда. Сега знаем, че това премигване е причинено от стотици комети, които преминават пред звездата!

Когато те преминават пред повърхността на звездата, твърдото ядро на кометата и мъглявият облак от пара за кратко блокират част от светлината на звездата. Вече са открити близо 500 екзокомети, които обикалят около тази звезда!  

 

Cool Fact

В нашата Слънчева система са преброени около 4000 комети, но се вярва, че истинският им брой е по-скоро един трилион! (Това е един милион милиона!)

 

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Interstellar Snowball Fight Seen for the First Time!
Interstellar Snowball Fight Seen for the First Time!

Printer-friendly

PDF File
956.6 KB