Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Galaktisk sammenkomst gir et fantastisk lysshow
11 December 2014

På denne tiden av året feirer mennesker julen over hele kloden med nydelige julelys. Dette nye bildet av to galakser som kolliderer gir et kosmisk bidrag til denne julefeiringen. For i disse to galaksene ser det ut som om spiralarmene har blitt dekorert med en streng av nydelige, rosa lys!

Disse galaksene har blitt avbildet støtende borti hverandre mens de farer gjennom verdensrommet. Dette møtet har skapt en av de mest utrolige samlingene av supersterke røntgenlys som noen gang har blitt sett! Hver av de 28 rosa dottene i dette bildet er et spesielt, lyssterkt objekt kjent som en «ultralysende røntgenkilde».

Hva disse ultralysende røntgenkildene faktisk er, er fortsatt et mysterium. Men de fleste forskere er enige om at de sannsynligvis er en rar type stjernesystem som har en normal stjerne og et sort hull som går i bane rundt hverandre. Noen av de sorte hullene kan være 5 eller 10 ganger mer massive enn Solen, mens andre kan være så mye som hundre eller tusen ganger mer massive!

Forskere tror at stjernene som forårsaker de ultralysende røntgenkildene er veldig unge (sett utfra livslengden til en stjerne). Mens Solen vår er rundt 5 milliarder år gammel, er disse unge stjernene nærmere 10 millioner år gamle.

Den lave alderen er grunnen til at disse ultralysende røntgenkildene har blitt funnet i spiralarmene til galaksene, hvor mange stjerner er i ferd med å bli dannet.

Kult å vite

Disse galaksene produserer stjerner med en hyppighet som er 10 ganger raskere enn vår egen galakse, Melkeveien.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Galactic Get Together Has An Impressive Light Display
Galactic Get Together Has An Impressive Light Display

Printer-friendly

PDF File
1007.1 KB