Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Obroči okoli tujega sveta
2 February 2015

Saturnov sistem obročev je od roba do roba širok na stotine tisočev kilometrov. Je tako velik, da če bi Zemlja imela Saturnove obroče, bi se dotikali Lune. Sedaj pa so odkrili nov eksoplanet z obroči, ob katerih se zdijo Saturnovi čisto majceni!

Nov sistem ima več kot 30 obročev, ki obdajajo oddaljen, orjaški eksoplanet, ki je veliko večji od Saturna ali celo Jupitra. Je prvi te vrtse, kar so jih kdaj opazili zunaj našega Osončja.

Novoodkriti sistem prstanov je 200-krat večji od Saturnovega. Če bi vse majhne skalnate koščke, ki ga sestavljajo, stisnili v kroglo, bi bila približno takšne velikosti kot Zemlja!

Če bi lahko Saturnove obroče zamenjali z obroči tega oddaljenega eksoplaneta, bi jih zlahka videli ponoči – in morda tudi podnevi. Na našem nebu bi bili videti mnogo večji od polne Lune!

Čeprav so tako veliki, so ti daljni obroči prešibki, da bi jih lahko videli celo z najboljšimi teleskopi na Zemlji. A ko je ta eksoplanet z obroči prišel (gledano z Zemlje) pred svojo zvezdo, so obroči zastrli svetlobo zvezde na nenavaden način in s tem izdali svoj skrivni položaj. Med mrkom so obroči za več dni zastrli skoraj vso svetlobo z zvezde.

Cool dejstvo

Znanstveniki so opazili tudi znake lun okoli novega eksoplaneta, med katerimi je ena večja od Marsa!

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Rings Around An Alien World
Rings Around An Alien World

Printer-friendly

PDF File
1011.5 KB