Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Utripajoče luči v naši Galaksiji
4 February 2015

To sliko je posnel poseben teleskop z imenom VISTA. Poseben je po tem, da ne zbira običajne svetlobe, ki jo lahko vidijo naše oči, pač pa vesolje opazuje v za nas nevidni infrardeči svetlobi.

Za razliko od vidne svetlobe, ki jo lahko vidimo z našimi očmi, lahko infrardeča svetloba potuje skozi snov, kakršna je kozmični prah, in nam pokaže, kaj se skriva za njim.

Tako kot druge teleskope tudi VISTA-o uporabljajo še za marsikaj drugega kot le za slikanje lepih vesoljskih fotografij (te so samo bonus!) Ena od njenih glavnih nalog je kukanje v goste oblake prahu v središču naše Galaksije, ki vpijajo vidno svetlobo.

S svojim posebnim vidom lahko VISTA vidi skozi njih in daleč onstran ter odkriva telesa na drugi strani Galaksije, ki jih prej še nikoli niso videli.

Ta slika po naključju prikazuje popoln primer presenečenja, do kakršnih pride ob opazovanju vesolja v infrardeči svetlobi.

V samo majčkenem delu kozmosa ujetega na tej fotografiji je VISTA odkrila dve novi zvezdi! Sta zvezdi posebne vrste, znane pod imenom kefeidne spremenljivke. So orjaške, svetle, rumenkaste zvezde in več tisočkrat svetlejše od Sonca.

A kar je bolj zanimivo, te zvezde so znane po tem, da počasi postajajo svetlejše in nato spet temnejše. Sij se jim lahko spreminja v času nekaj dni ali nekaj mesecev, odvisno od zvezde — sij dveh novoodkritih zvezd se spreminja vsakih enajst dni. 

Cool dejstvo

Kefeidne spremenljivke so za astronome zelo pomembne, ker lahko pomagajo izračunati razdaljo do drugih galaksij.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

The Milky Way’s Flashing Lights
The Milky Way’s Flashing Lights

Printer-friendly

PDF File
1.3 MB