Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Nenavaden primer manjkajoče pritlikavke
18 February 2015

Več kot polovica vseh Soncu podobnih zvezd se rodi skupaj s sestrsko zvezdo. Če se dve zvezdi skupaj rodita, padeta v tirnico ena okoli druge in tvorita tako imenovani dvojni sistem.

En tak par lahko vidimo na tej sliki. Zvezdi sta zelo blizu ena drugi in se obkrožita vsakih 12 ur. Dvakrat med vsakim obhodom se ena od zvezd za kratek čas znajde pred drugo in jo zakrije.

Zaradi teh mrkov sistem zvezd v rednih, pravilnih intervalih za kratek čas potemni, podobno kot obmorski svetilnik, a ravno obratno (svetilnik za kratek čas posveti). Mrk se zgodi takrat, ko svetlobo ene zvezde zastira neko drugo telo (v tem primeru druga zvezda).

S pomočjo teleskopov so znanstveniki zelo podrobno opazovali temnenje tega sistema in ugotovili, da se ne ponavlja tako redno in v pravilnih intervalih, kot so pričakovali. Nenavadno obnašanje so lahko zlahka razložili z obstojem še enega telesa, ki se giblje okoli dvojice.

Tako so astronomi leta samozavestno verjeli, da neko temno telo, znano kot rjava pritlikavka, preži in se skriva v tem dvojnem sistemu. Toda nova opazovanja z novejšim in močnejšim teleskopom niso pokazala nobenega znaka o obstoju take pritlikave zvezde.

A če tam ni rjave pritlikavke, kaj potem povzroča tako čudno obnašanje teh zvezd? Zatrdno še ne vemo, najbolj priljubljena teorija pa pravi, da so vzrok magnetna polja zvezd, ki popačijo njuno obliko in spremenijo njun sij.

 

Cool dejstvo

Novi posnetki dvojnega sistema so dovolj natančni, da bi lahko razkrili rjavo pritlikavko, ki bi bila 70.000-krat temnejša od središčne zvezde!

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

The Strange Case of the Missing Dwarf
The Strange Case of the Missing Dwarf

Printer-friendly

PDF File
1.0 MB