Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Imaginile din copilăria Sistemului Solar
8 February 2016

Astronomii au capturat o nouă fotografie care ilustrează nașterea a noi planete în jurul unei stele tinere îndepârtate!

Această fotografie extraordinară ilustrează o regiune din spațiu plină cu stele nou născute. Dacă ne uităm mai în delaliu  putem vedea discul “proto-planetar” care înconjoară steaua. Din acest disc de praf cosmic se vor forma într-o zi noi planete. Datorită formei sale, discul a primit numele de Farfurioara Zburătoare (the Flying Saucer)

Cu doar 4.5 miliarde de ani în urmă planeta noastră, Pâmântul, a luat naștere dintr-un disc asemănator. Cu toate acestea nu se știe exact cum aceste inele de praf se transformă în planete mature.

Pentru a întelege acest lucru, astronomii adună cât mai multe informații de la discurile generatoare de planete. Recent ei au reusit să măsoare pentru prima dată  temperatura particulelor de praf din interioarul discului - a discului din acestă imagine pentru a fi mai preciși!

Ei au măsurat temperatura ca fiind de -266°C. Nu numai că este mult mai frig decât s-a anticipat dar este și cu doar 7 °C deasupra lui absolut 0. Absolut 0 este cea mai rece temperatură posibilă - nu există nimic mai rece de atât.

Acest rezultat  a fost o mare surpriză pentru oamenii deștiință. Pentru a deveni atât de reci, particulele de praf ar trebui să fie total diferite față de ceea ce ei credeau. Asta însemnă că tot ceea ce se știa despre modul în care aceste discuri se transformă în planete trebuie reanalizat.

 

Interesant

Unde se află cel mai rece loc din Univers? Chiar aici pe Pământ! Cea mai scăzută temperatură a fost înregistrată într-un laborator de pe Pământ unde temperatura a fost coborâtă până la - -273 °C (cu mai puțin de 1 °C deasupra lui absolut 0!). Este mai rece decât spațiul gol!

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Baby Pictures of a Solar System
Baby Pictures of a Solar System

Printer-friendly

PDF File
1.1 MB