Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Nenavadno obnašanje
19 February 2020

Ena izmed svetlejših zvezd na nočnem nebu se zadnje čase obnaša zelo nenavadno, znanstveniki pa skušajo razvozlati, kaj se z njo dogaja.

Astronomi so opazili, da je zvezda Betelgeza v ozvezdju Orion v zadnjih mesecih postala bolj temna. A ne le, da je zvezda izgubila sijaj, tudi njena navidezna oblika se je spremenila.

Betelgeza je bila včasih povprečno velika zvezda, tako kot naše Sonce. A ko se je Betelgeza postarala, in ji je zmanjkalo vodikovega goriva v središču, je zrasla in postala bolj rdeča. Spremenila se je v zelo veliko zvezdo, ki ji pravimo rdeča orjakinja. Če bi Sonce v našem Osončju zamenjali z rdečo orjakinjo, bi bilo tako obsežno, da bi segalo vse do tirnice Jupitra!

Betelgeza je bila pred spremembo kot svetilnik na nočnem nebu za opazovalce neba. Njena svetlost se je nenadoma pričela zmanjševati lani jeseni (za koliko se je njen sij zmanjšal v mesecu dni si lahko ogledate tukaj). Betelgeza trenutno oddaja le 36% svojega običajnega sija, sprememba v svetlosti pa je opazna tudi s prostim očesom.

Navdušenci nad astronomijo so se ob spremembi pričeli spraševati, če padanje v svetlosti Betelgeze pomeni, da bo zvezda kmalu eksplodirala. Življenje Betelgeze se bo namreč v prihodnosti končalo z eksplozijo supernove. Supernove spadajo med energijsko najmočnejše eksplozije v vesolju in so tako svetle, da so lahko za nekaj časa svetlejše kot celotna galaksija, v kateri se nahajajo!

A najverjetneje Betelgeza še ne bo eksplodirala. Raziskovalci, ki so posneli spreminjanje oblike Betelgeze, menijo, da zvezda trenutno postaja bolj aktivna, s tem pa se njena površina ohlaja.

Astronomski navdušenci in znanstveniki še naprej budno spremljajo Betelgezo v upanju, da se naučijo več o njenem posebnem vedenju.

Slika: ESO/M. Montargès et al.

Cool dejstvo

Tako kot se je Betelgeza, se bo tudi Sonce sčasoma spremenilo v rdečo orjakinjo - vendar šele čez 5.000.000.000 let!

Katja Bricman

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

The star Betelgeuse
The star Betelgeuse

Printer-friendly

PDF File
904.3 KB