Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Totalno nenavadni eksoplaneti
13 September 2011

Nekateri kraji na Zemlji so skrajno nenavadni: severni in južni pol s zelo nizkimi temperaturami, globine morja, ki jih ne doseže Sončeva svetloba in notranjost ognjeno vročih vulkanov. A nobeno od teh območij nima niti približno tako ostrih podnebnih razmer kot so na nekaterih drugih planetih v vesolju.

Tak primer je oddaljen planet, ki so ga nedavno odkrili astronomi z rentgenskim observatorijem Chandra: zvezda, okoli katere se giblje, ga žge z rentgenskim sevanjem, ki je 100.000-krat močnejše kot rentgensko sevanje, ki ga Zemlja prejme od Sonca, nam najbližje zvezde!

Ker so ta planet našli zunaj našega osončja, mu pravimo 'ekstra-solarni planet' ali krajše 'eksoplanet'. Ta eksoplanet ima veliko maso – je okrog 3-krat težji od Jupitra ali 1000-krat težji od Zemlje. Svoji zvezdi je veliko bližje, kot je Zemlja Soncu, kar pomeni da je neposredno v strelni črti teh močnih rentgenskih žarkov.

Da bi izvedeli več o tem eksoplanetu so astronomi združili opazovanja s satelitom Chandra z opazovanji, ki jih je naredil Zelo velik teleskop na površju Zemlje. Tako so astronomi odkrili, da rentgensko sevanje vsako sekundo uniči okrog 5 milijonov ton snovi na tem eksoplanetu!  Astronom Sebastian Schroeter pravi: "Ta planet njegova zvezda dobesedno žge."

Cool dejstvo

Življenske oblike, kakršne so nekatere bakterije, ki lahko preživijo v skrajnih pogojih na Zemlji, imenujemo ekstremofili. Ali bi lahko zunaj v vesolju našli izvenzemeljske ekstremofile, ki živijo celo v bolj ostrih razmerah?

More information

 

To je otroška verzija novice Nasinega rentgenskega observatorija Chandra.

Share:

Images

Totally Extreme Exo-planets!
Totally Extreme Exo-planets!

Printer-friendly

PDF File
1.1 MB