Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Plašč nevidnosti deaktiviran
21 September 2011

Vzemite si nekaj trenutkov in si oglejte vse čudovite podrobnosti na tej novi fotografiji komaj rojenih zvezd v žarečem oblaku plina. Ste si vse od blizu in dobro ogledali? Pravzaprav vsebuje to vprašanje trik, saj se na fotografiji skrivajo nevidna telesa!

Ali vidite črne madeže v zgornjem desnem kotu slike? Tu ne vidimo žarečega oblaka, ker nam pogled zakrivajo temni oblaki imenovani Bokove globule. Te Bokove globule absorbirajo svetlobo svetlega oblaka v ozadju in ustvarijo vtis, da tam na njihovem mestu ni ničesar.

Tako kot svetlo sijoče novorojene zvezde na tej fotografiji, se tudi v Bokovih globulah skrivajo novorojene zvezde. Toda zelo gost plin in prah v Bokovih globulah delujeta kot plašč nevidnosti za te zvezde.

A ta plašč nevidnosti ima pomankljivost: odpove namreč, ko astronomi pogledajo Bokove globule s posebno vrsto teleskopa, ki zaznava infrardečo svetlobo. Naše oči infrardeče svetlobe ne morejo videti, a vseeno jo uporabljamo - doma, ko z daljincem prižgemo televizor. Infrardeča svetloba lahko potuje tudi skozi prah v Bokovih globulah.

Tako navkljub temu, da Bokove globule po najboljših močeh skušajo skriti svoje zvezde, močni teleskopi premagajo njihov plašč nevidnosti!

Cool dejstvo

Astronom Bart Bok, ki je odkril Bokove globule v 40.tih letih prejšnjega stoletja, je mislil, da se morda znotraj teh temnih oblakov rojevajo zvezde. A trajalo je skoraj 50 let, da so njegovo zamisel z uporabo teleskopov za infrardečo svetlobo potrdili!

More information

To je otroška verzija novice ESO Press Releases.

Share:

Images

Invisibility Cloak Deactivated
Invisibility Cloak Deactivated

Printer-friendly

PDF File
1.1 MB