Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Vesolje ima temačno preteklost
12 October 2011

Ste se kdaj prebudili in skozi okno videli zelo megleno in temačno jutro, nato pa je vzšlo Sonce in hitro razpodilo meglo? No, nekaj podobnega se je zgodilo vesolju, ko je bilo še zelo mlado.

Ko so nastale prve zvezde in galaksije, je bilo vesolje polno goste megle vodikovega plina, ki je zvezdni svetlobi preprečeval potovanje po vesolju. Ta slika, ki je bila narisana z računalnikom, kaže kako naj bi bile videti zgodnje galaksije.

Prve zvezde v vesolju so bile ogromne. "Imele so okrog 100-krat večjo maso kot Sonce," pravi astronom Eros Vanzella. Te zvezde so oddajale veliko ultra-vijolične ali UV svetlobe. (Vemo, da UV svetloba, ki je v Sončevi svetlobi, povzroča opekline na koži.) Ta močna UV svetloba je sčasoma sčistila meglo in omogočila zvezdni svetlobi, da je nemoteno potovala čez vesolje.

Nedavno so astronomi uporabili Zelo velik teleskop, ki stoji v Čilu v Južni Ameriki, da so z njim pogledali v preteklost in opazovali nekatere od galaksij v času, ko se je megla pričela razkajevati. (Da izveste, kako lahko astronomi gledajo galaksije v preteklosti, preberite tole.)

Astronomi so opazili nekaj presenetljivega: v kratkem času med rojstvom najstarejših in najmlajših galaksij, ki so jih opazovali v tem projektu, se je vesolje spremenilo od zelo meglenega v skoraj povsem jasnega oziroma prozornega. Ta projekt tako kaže, da se je to zgodilo "hitreje kot so astronomi menili doslej," pravi astronomka Laura Pentericci.

Cool dejstvo

Čeprav so galaksije opazovane v tem projektu med prvimi galaksijami v vesolju, so nastale, ko je bilo vesolje staro med 780 milijoni in 980 milijoni let! A ker je vesolje staro 13.7 milijard let, lahko smatramo, da je bilo takorekoč dojenček vse do svojega milijard-tega rojstnega dne!

More information

To je otroška verzija novice ESO Press Release.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

unawe1137
unawe1137

Printer-friendly

PDF File
990.8 KB