Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Od zvezdne svetlobe do somraka: prijateljska zvezda vampirka
7 December 2011

Astronomi so posneli doslej najboljše fotografije zvezde, ki ji je večino snovi pojedla zvezda vampirka!

Fotografije so bile posnete v razmaku meseca in pol in prikazujejo položaj večje zvezde (prikazane z rdečkasto barvo) in zvezde 'vampirke' (prikazane z modro), kako se gibljeta okrog ene točke.

Središči obeh zvezd sta med sabo oddaljeni le nekaj več kot je razdalja med Soncem in Zemljo. (Za primerjavo, Sonce in njemu najbližja zvezda sta okrog 870.000-krat bolj narazen!). Ker sta ti zvezdi tako blizu skupaj, je zvezda vampirka doslej pojedla že okrog pol mase večje zvezde.

"Vedeli smo, da je ta dvojna zvezda neobičajna in da se snov z ene zvezde steka na drugo," pravi astronom Henri Boffin. A način na katerega se to dogaja, je drugačen od pričakovanj astronomov.

Nova opazovanja kažejo, da je večja zvezda nekoliko manjša, kot so predhodno mislili astronomi. To pomeni, da ni dovolj velika, da bi zapolnila vrzel med obema zvezdama. Pravzaprav je široka le toliko, da zapolni četrtino te razdalje. Zato je veliko težje razložiti, kako je manjša spremljevalka zvezdi ukradla toliko snovi, saj vampirka sploh ne more doseči svoje žrtve!

Sedaj astronomi mislijo, da vampirka večje zvezde sploh ni ugriznila, ampak da ji ta prostovoljno meče svojo snov. Manjša spremljevalna zvezda nato samo poje, kar ji pač pride na pot – kot kaka prijateljska vampirka!

Cool dejstvo

Nekatere dvojne zvezde naredijo en obhod ena okrog druge v manj kot enem dnevu, medtem ko potrebujejo druge tisoče let!

More information

 

To je otroška verzija novice ESO Press Release.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

From Starlight to Twilight: A Friendly Vampire Star!
From Starlight to Twilight: A Friendly Vampire Star!

Printer-friendly

PDF File
903.1 KB