Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Galaktične meje
16 May 2012

Svetloba stotin milijard zvezd v tej galaksiji se zliva in sliko napolnjuje s svojim nežnim sijem. Ker svetloba počasi upada, ko se na sliki oddaljujemo od središča galaksije, težko določimo obliko galaksije, saj ni ostre meje, ki bi označevala rob galaksije. 

Da bi videli obliko galaksije, najprej kliknite na fotografijo, da jo boste videli v celoti. Sedaj pa si predstavljajte, da s črnim pisalom orišete sijoči del slike. Videli bi, da ima eliptično obliko, podobno kot žoga za rugby. Astronomi galaksijam s tako obliko pravijo eliptične galaksije. Obstajajo pa tudi galaksije, ki so videti kot vrtinci v vesolju (tem pravijo spiralne galaksije) in zelo raznolike, nepravilne galaksije. (Naša galaksija je spiralna galaksija.) 

Eliptične galaksije so največje galaksije v vesolju. Zvezde se v njih gibljejo okoli središča v vseh smereh. Po tem se zelo razlikujejo od spiralnih galaksij, v katerih se vse zvezde gibljejo okoli središča kot da so na neki skupni, nevidni plošči. Skratka, če je eliptična galaksija kot žoga za rugby, potem je spiralna galaksija ploščata in tanka kot krožnik. 

Eliptične galaksije se razlikujejo od spiralnih tudi po tem, da običajno ne vsebujejo prahu. Vendar pa galaksija na sliki vsebuje prah, ki ga lahko vidimo kot valoviti, temen pas čez njeno sredino. Astronomi menijo, da so to verjetno ostanki spiralne galaksije, ki jo je raztrgala močna gravitacija eliptične galaksije!  

Cool dejstvo

Da so zbrali dovolj svetlobe s te galaksije, so fotografijo snemali 50 ur! To je zelo dolg čas, da rečete “siiiiiir”!

More information

 

To je otroška verzija novice ESO Press Release.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Marking Out Galactic Boundaries
Marking Out Galactic Boundaries

Printer-friendly

PDF File
1.0 MB