Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Sladko odkritje
29 August 2012

Ali ste vedeli, da so nekatere od sestavin sladkorja bistvene za življenje? To seveda še ne pomeni, da je zdravo jesti veliko sladkarij. Vendar pa je sladkor sestavljen po enostavnem receptu iz kemijskih elementov po imenu ogljik, vodik in kisik. In skoraj vsa živa bitja na Zemlji so sestavljena iz teh treh kemijskih elementov ter še enega, ki mu pravimo dušik.

Skupina astronomov je s pomočjo močnega teleskopa nedavno opazila sladkor v plinu, ki obdaja neko mlado zvezdo, podobno našemu Soncu. Sladkor so v vesolju opazili že prej, vendar je sedaj prvič, da so ga našli tako blizu zvezde, ki je podobna Soncu. (Razdalja med krajem, kjer so našli sladkor, in zvezdo je taka, kot razdalja med našim Soncem in planetom Uranom.) In ker sladkor vsebuje sestavine za življenje, je zelo razburljivo, da so ga našli tako blizu Soncu podobne zvezde – morda lahko življenje obstaja tudi na drugih planetih v vesolju!

Astronomi so za nameček odkrili še, da se plin, v katerem je sladkor, premika proti tej zvezdi. “Sladkor torej ni le na pravem mestu, kjer bi lahko prišel na kak planet, ampak se tudi giblje v pravi smeri,” pravi astronomka Cécile Favre.

Vključite se: Kaj bi vi opazovali, če bi bili glavni na enem od najmočnejših teleskopov na Zemlji?  Ob praznovanju 50-letnice obstoja Evropski južni observatorij ESO prosi vse, ki jih to zanima, da glasujejo, katero nebesno telo naj opazuje njihov impresivni VLT teleskop! Kliknite tukaj za več informacij.

 

 

More information

 

To je otroška verzija novice ESO Press Release.

Share:

More news
6 May 2020
24 April 2020
20 April 2020
9 April 2020

Images

Astronomers Make a Sweet Discovery
Astronomers Make a Sweet Discovery

Printer-friendly

PDF File
889.0 KB