Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Popolna preobrazba
31 October 2012

Krogla zvezd na sredi te fotografije je neverjetno stara. Te zvezde so svetile še preden so prvi ljudje hodili po Zemlji, še preden je Zemlja sploh obstajala. Ta skupina zvezd, kakršni pravimo tudi kroglasta kopica, je stara 10 milijard let — to je skoraj toliko, kot je staro vesolje samo!

Kroglaste kopice vsebujejo desetine tisočev prastarih zvezd, ki so vse nastale približno ob istem času in iz iste snovi. Vendar pa za čuda nekatere kroglaste kopice vsebujejo tudi zvezde, ki so sumljivo mlade, kar postavlja pred astronome vprašanje: ali so te kopice res tako prastare kot mislimo?

Ko se zvezde starajo, ne postanejo sivolase, a kljub temu v nekaterih primerih njihova barva izdaja njihovo starost. Na primer, večina rumenih zvezd se proti koncu svojega življenja spremeni v rdeče orjakinje. Na tej fotografiji je veliko rdečih orjakinj in zelo malo rumenih zvezd.

Podobno lahko privzamemo, da so modre zvezde mlade. Modre zvezde so namreč zelo vroče in zelo močno svetijo, kar zahteva veliko energije. Zato zelo hitro porabijo svoje gorivo in ne živijo tako dolgo kot zvezde, ki svetijo šibkeje. Presenetljivo pa je, da je v tej kopici kar nekaj modrih zvezd. Če so nastale pred 10 milijardami let skupaj z drugimi zvezdami v kopici, bi morale že zdavnaj ugasniti. Kako so preživele?

Izkaže se, da so te skrivnostne vsiljivke 'modre obotavljivke'; stare zvezde, ki so odkrile skrivnost mladostnega videza. Astronomi menijo, da večina modrih obotavljivk nastane v dvojnem sistemu zvezd, ko se dve zvezdi gibljeta ena okoli druge. Manjša zvezda se hrani s snovjo s svoje spremljevalke. To priskrbi manjši zvezdi dodatno gorivo, ki ji omogoča, da sveti močneje in je bolj modrikasta - skratka, da je svežega, mladostnega videza!

Cool dejstvo

Astronomi menijo, da v središču vseh kroglastih kopic preži srednje velika črna luknja!

More information

 

To je otroška verzija novice ESO Press Release.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Extreme Make-over
Extreme Make-over

Printer-friendly

PDF File
1.1 MB