Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Božično darilo iz vesolja
18 December 2012

Vesoljski teleskop Hubble nam s tole novo, barvito vesoljsko sliko pomaga ustvarjati božično vzdušje. Vrtinci plina, ki plešejo po fotografiji, so videti kot svetleč trak v vesolju, podoben trakovom, ki bodo čez manj kot dva tedna naviti okoli vaših božičnih daril! Sedaj pa v svoji glavi obrnite sliko - videti je kot velikanski “S”— prva črka besede Santa, ki v angleščini pomeni Božiček!

Kar v resnici vidimo na tej krasni fotografiji je planetarna meglica: žareč oblak plina in prahu. Poleg tega, da so lepe za opazovanje, pa nam te sijoče strukture kažejo tudi bodočo usodo Sonca (zvezde v središču našega osončja).

Čez okoli pet milijard let bo Sonce prišlo v naslednjo stopnjo svojega življenja: stopnjo rdeče orjakinje. Ko bo Soncu dokončno zmanjkalo goriva, se bo napihnilo v orjaško rdečo zvezdo, stokrat večjo od sedanje velikosti. Ko bo tako velikansko, bo začelo izgubljati kontrolo nad svojimi zunanjimi plastmi, ki jih bo tako odpihnilo v vesolje. Iz plina in prahu, ki ju bo Sonce izgubilo, bo nastala dih jemajoča meglica. Tako je nastala tudi planetarna meglica na tej fotografiji.

Da bi si predstavljali, kako velika je meglica na sliki, si zamislite naslednje: vsak majčken vozel je velik približno toliko kot naše osončje! Zvezda na sredi meglice pa je velika približno toliko kot Zemlja in je videti kot majčkena svetla pika na sredini slike. Ali jo opazite, zavito v trak plina in prahu tako kot božično darilo?

Cool dejstvo

Ko že govorimo o božiču, ali ste slišali za 'Betlehemsko zvezdo'? Kristijani verjamejo, da je svetel objekt na nebu naznanil rojstvo Jezusa Kristusa. No, če ste verni ali ne, morda se vam bo zdelo zanimivo, da astronomi menijo, da so odkrili, kaj naj bi ta biblični svetilnik bil v resnici — Jupiter ali Venera! Oba planeta sta zelo svetlo sijala nad Bližnjim vzhodom tiste noči, ko naj bi se po pripovedih rodil Jezus. Kdo pravi, da se znanost in religija ne razumeta?!

More information

  

To je otroška verzija novice Vesoljskega teleskopa Hubble.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

A Christmas Gift from Space
A Christmas Gift from Space

Printer-friendly

PDF File
1.0 MB