Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
New Kids on the Block
27 March 2013

Het heelal is een oude buurt; ongeveer 13,8 miljard jaar geleden is hij ontstaan. Ons sterrenstelsel, de Melkweg, is al even bejaard: sommige sterren in de Melkweg zijn 13 miljard jaar oud. Maar het is er niet saai, want er komen steeds nieuwe objecten bij. terwijl andere worden vernietigd. Op deze foto zie je een stelletje nieuwkomers in onze buurt.

Maar hoe jong zijn deze sterrenkinderen in werkelijkheid? Hun precieze leeftijd is onbekend, maar astronomen schatten dat ze tussen de 20 en 35 miljoen jaar oud zijn. Klinkt niet echt heel jong, hè? Maar als je naar de zon kijkt: die is 4600 miljoen jaar oud en daarmee is hij nog niet eens op middelbare leeftijd. Wanneer je de zon voorstelt als een 40 jaar oud persoon, zijn de heldere sterren op de foto drie maanden oude baby's!

De meeste sterren worden niet alleen geboren. Ze komen ter wereld met tienduizenden andere sterren, in zogenoemde 'sterrenhopen'. Alle sterren in een sterrenhoop worden geboren uit hetzelfde materiaal op ongeveer dezelfde moment. De foto toont een open sterrenhoop. Meestal duurt het niet lang voordat de sterren uit elkaar drijven. Maar er is iets vreemds aan de hand met deze sterrenhoop. er staan ook een paar gele en rode sterren, die veel ouder zijn. Zie je die?

Geinig weetje

Een van de oudste open sterrenhopen die we kennen is Messier 67. Hij is 3,7 miljard jaar oud. Astronomen denken dat hij zo oud is geworden doordat hij in een afgelegen genied van de Melkweg ligt, waar geen zware ruimte-objecten zijn die de sterren uit elkaar trekken.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

New Kids on the Block
New Kids on the Block

Printer-friendly

PDF File
1.2 MB