Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Drugi modri planet
11 July 2013

Zemlja je znana kot ‘modri planet’ zaradi širnih oceanov, ki pokrivajo dve tretjini njenega površja. Iz vesolja je naš svet videti kot bleda modra pika. Morda prepoznate tole sliko, ki je fotografija Zemlje posneta leta 1990 s sonde Voyager 1, ko je bila ta 6 milijard kilometrov daleč! Sedaj pa so astronomi prvič odkrili barvo planeta, ki se giblje okoli neke daljne zvezde — in tudi ta je moder!

A tu se podobnosti med obema planetoma končajo. Ta novi svet ali ‘temna modra pika’ je velikanski plinasti velikan, po velikosti podoben Jupitru, ki je največji planet v našem osončju. Giblje se zelo blizu svoje zvezde, zato njegova atmosfera dosega žgoče temperature čez 1000°C. Morda se sprašujete, kako lahko modri oceani preživijo v tako ekstremnem okolju. No, za razliko od Zemlje, ta svet ne dobi svoje bujne modre barve od vode. Njegova atmosfera je polna delcev imenovanih ‘silikati’, ki so podobni drobcem stekla, in se modro svetlikajo.

Da je tamkajšnje okolje še manj podobno Zemljinemu, na tem planetu dežuje steklo! Stekleni dež pada v poševnih nalivih, ki jih nosijo zavijajoči vetrovi s hitrostjo 7000 km na uro! Medtem ko ob besedah ‘bleda modra pika’ pomislimo na mirne, tropske vode in lahek poletni dež, pa so na tej ‘temni modri piki’ ostre, besneče nevihte in vrela vročina. 

Cool dejstvo

Do sedaj je ‘bleda modra pika’ edina slika našega planeta posneta s tako velike razdalje. Toda 19. julija letos bo sonda Cassini usmerila svoj pogled proti Zemlji in jo fotografirala. Cassini je trenutno čez milijardo kilometrov daleč, v tirnici okoli Saturna. Pripravite se za nasmešek!

Andreja Gomboc, FMF UL

Share:

More news
6 May 2020
24 April 2020
20 April 2020
9 April 2020

Images

The Other Blue Planet
The Other Blue Planet
Image 2: the Pale Blue Dot
Image 2: the Pale Blue Dot

Printer-friendly

PDF File
960.4 KB