Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Geboortekaartje uit de ruimte
21 August 2013

Baby’s kunnen vervelend zijn tijdens lange vluchten of vroeg in de morgen, maar ze zijn ongevaarlijk. Dat kun je niet zeggen van babysterren. Zij spuwen materiaal uit met ongelofelijke snelheden in straalstromen van duizenden kilometers per uur. Als deze straalstromen op gas en kosmisch stof botsen dat zich rond de babyster bevindt, ontstaat er een heldere klomp die we een Herbig-Haro-object noemen. Zulke klompen blijven duizenden jaren bestaan. Deze afbeelding geeft een inkijkje van dichtbij in een Herbig-Haro-object. Je kunt de verbluffende straalstromen aan de hemel zien als een gigantisch vuurwerk. Blijkbaar sturen sterren ook geboortekaartjes!

De roze en paarse straalstromen aan de linkerkant bewegen zich naar de aarde toe, terwijl de andere juist weg vliegt. Die laatste is op bijna elke andere foto van dit object onzichtbaar, verborgen achter wolken van kosmisch stof. Deze nieuwe foto die door de ALMA-telescoop is gemaakt laat de wolken in fantastisch detail zien in geel en groen. De foto onthult ook wat anders: de straalstromen zijn energieker dan astronomen eigenlijk dachten. Ze schieten door de ruimte met meer dan een miljoen kilometer per uur. Als jij zo snel zou kunnen reizen, dan zou je in minder dan 20 minuten bij de Maan zijn!

Geinig weetje

Deze straalstromen lijken klein door de reusachtige koude, donkere wolk eromheen. Maar eigenlijk zijn ze honderden keren langer dan ons complete Zonnestelsel!

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Birth Announcement from Outer Space
Birth Announcement from Outer Space

Printer-friendly

PDF File
1.1 MB