Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Oznanitev rojstva iz daljnega vesolja
21 August 2013

Dojenčki so lahko včasih nekoliko nadležni, na primer na dolgih poletih z letalom ali če jokajo navsezgodaj, toda v splošnem niso nevarni. Istega pa ne moremo trditi za zvezde dojenčice. Mlade zvezde so lahko izredno nasilne. Iz sebe streljajo snov z neverjetno hitrostjo — po dva curka snovi, ki potujeta s tisoči kilometri na uro. Ko se curka zaletita v plin in kozmični prah, ki obdajata mlado zvezdo, ustvarita svetlo kepo, ki ji pravimo objekt Herbig-Haro in ki obstaja približno tisoč let. Ta fotografija nam omogoča pobližje pokukati v nek tak objekt Herbig-Haro; vidite lahko dva zelo lepa curka, ki se širita čez nebo kot gigantski ognjemet. Zdi se, da zvezde prav nič skromno razpošiljajo naznanilo o svojem rojstvu v širno vesolje!

Rožnato-vijolični curek na levi potuje proti Zemlji, medtem ko drugi curek leti proč od nas. Slednji je na vseh drugih posnetkih tega objekta skorajda neviden, skrit pred našim pogledom za oblaki kozmičnega prahu. Tale nova slika posneta s teleskopom ALMA pa nam ga končno pokaže v enkratnih podrobnostih (rumena in zelena na sliki). Posnetek astronomom razkriva še nekaj: curka imata veliko več energije, kot so pričakovali. Skozi vesolje drvita z več kot milijon kilometri na uro. Če bi lahko mi potovali tako hitro, bi prišli od doma do Lune v manj kot 20 minutah!

Cool dejstvo

Curka sta v primerjavi s hladnim, črnim oblakom v bližini videti majhna. A v resnici sta več stokrat daljša, kot je veliko naše celotno Osončje!

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Birth Announcement from Outer Space
Birth Announcement from Outer Space

Printer-friendly

PDF File
1.1 MB