Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Prihodnost je svetla
28 August 2013

Sonce je na nebu videti mirno in spokojno, toda njegova svetloba je neizmerno močna. Vzdržuje vse življenje na Zemlji, če ostanete predolgo zunaj na soncu pa vam lahko tudi škoduje. Astronomi so za varno opazovanje Sonca zgradili posebne teleskope. A teleskope imamo ljudje šele nekaj sto let. To pomeni, da smo doslej proučevali Sonce le en majhen delček njegovega življenja.

Brez časovnega stroja je zelo težko ugotavljati, kakšna je bila naša zvezda v preteklosti ali kakšna bo v prihodnosti. Da obidejo to nevšečnost, astronomi iščejo zvezde, ki so karseda podobne Soncu, a se nahajajo v drugačnih obdobjih svojega življenja. Tem zvezdam pravimo “Sončeve dvojčice”. Nekaj jih je prikazanih na risbi: od najmlajših na levi do najstarejših na desni strani. Proučevanje teh redkih "Sončevih dvojčic” omogoča astronomom ugotoviti, kakšna je bila naša zvezda nekoč in kakšna bo v prihodnosti.

Nedaleč od Zemlje (v primerjavi s širno prostranostjo vesolja) so astronomi pravkar odkrili najstarejšo Sončevo dvojčico doslej! Zvezda je skoraj dvojne starosti Sonca: ima 8,2 milijardi let, kar je 2/3 starosti vesolja. Zvezda ima ime HIP 102152, ki ga vidite označenega na desni strani risbe. Daje nam krasno priložnost, da vidimo kakšno bo Sonce, ko se bo postaralo!

In, kakšno bo Sonce čez 4 milijarde let? No, za začetek bo veliko svetlejše. Takrat bo Sonce tako vroče, da bodo Zemljini oceani izpareli. Ledene polarne kape se bodo nepovratno stalile, sneg pa bo davna preteklost. Podobno kot naš sosednji planet, Venera, bo Zemlja postala suha, prazna pokrajina, ki ne bo mogla preživljati nobene vrste življenja. Ampak, saj ne nameravate živeti tako dolgo, kajne?

Cool dejstvo

Še en preobrat v tej zgodbi je, da imata oba, Sonce in ta nova Sončeva dvojčica, nenavadno majhno količino nekaterih kemijskih snovi. To so kemijske snovi, ki so na Zemlji običajne. In to je namig, da je tudi ta tuja zvezda morda mati nekaj skalnatih planetov podobnih Zemlji!

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

The Future's Bright
The Future's Bright

Printer-friendly

PDF File
957.9 KB