Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Hittegods: Melkeveiens «manglende» armer
23 December 2013

Astronomer kan ikke se hvordan galaksen vår, Melkeveien, ser ut fordi vi befinner oss på innsiden av den. Men de kan finne ut av formen ved å studere stjernene nøye og finne ut deres avstand til oss. Ved å gjøre dette har astronomer funnet ut av Melkeveien må være spiralformet med mange kurvede armer. Men det eksakte antallet armer har vært grunnlag for debatt i mange år.

På 1950-tallet brukte astronomer radioteleskoper til å kartlegge galaksen vår. De rettet teleskopene sine mot en sky av gass i Melkeveien hvor nye stjerner ble født. Deres studie avslørte fire hovedspiralarmer. NASAs Spitzer romteleskop studerte derimot Melkeveien ved å se på stjerner som sender ut infrarødt lys. Våre øyne kan ikke se infrarødt, men stjerner slik som solen vår skinner med dette lyset. Det ble annonsert i 2008 at Spitzer hadde sett på rundt 110 millioner stjerner, men bare funnet to spiralarmer.

Nå har en 12 år lang studie av massive stjerner bekreftet at galaksen vår sannelig har fire spiralarmer slik som man trodde for 60 år siden. Dette avslutter årevis med het debatt utløst av bildet som ble tatt av NASAs Spitzer romteleskop som bare viste to armer.

«Melkeveien er vårt galaktiske hjem. Ved å studere formen dens kan vi bedre forstå hvordan spiralgalakser fungerer. For eksempel kan vi finne ut hvor i disse galaksene stjerner blir født og hvorfor», sier professor Melvin Hoare fra Universitetet i Leeds. Han er en av astronomene som nylig gjenoppdaget Melkeveiens tredje og fjerde spiralarm.

Kult å vite

Solsystemet vårt ligger ikke i sentrum av Melkeveien, og heller ikke på kanten. Vi ligger i den ytre delen av en spiralarm kalt Orion-armen. Det tar rundt 200 millioner år for solsystemet å gå ett omløp rundt galaksesenteret!

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images


Printer-friendly

PDF File
977.3 KB