Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Спящата красавица се събужда след дълга космическа дрямка
24 January 2014

Отдалечен на 800 милиона километра, докато се носи из Космоса през най-тъмните ъгълчета на нашата Слънчева Система, часовник с аларма отброява последни секунди. Той събужда малък космически кораб от дрямка продължила 2 години и половина.


Този малък космически кораб се казва Розета. След като е пътувала в Космоса почти 10 години, Розета се събуди в понеделник на 20-ти януари тази година, готова да продължи мисията си до кометата 67P/Чурюмов-Герасименко.


Розета се зарежда чрез слънчевите лъчи от слънчеви батерии, така че колкото по-далеч от Слънцето отива, толкова по-малко енергия получава. Преди 30 месеца, Розета се бе отдалечила чак до орбитата на планетата Юпитер и трябваше да бъде приспана, за да пести енергия си.


След като се е носила цяло десетилетие из Слънчевата система, преминавайки покрай Марс и Земята няколко пъти и дори посещавайки няколко астероида, Розета, най-накрая, ще достигне крайната си цел по-късно през тази година.


През август, Розета ще започне да обикаля на орбита около кометата 67P/Чурюмов-Герасименко. През първите два месеца, тя ще състави подробна карта на повърхността на тази комета в търсене на удобно място за кацане на малка сонда, която носи на борда си. Кацането е планирано за 11-ти ноември и ще бъде първият опит за кацане върху повърхността на комета до сега.


Ако тази изключително рискована мисия завърши с успех, тя ще донесе голяма награда. Кометите са като капсули на времето, реликви от епохата, когато Слънчевата Система тъкмо се е формирала. Изучаването на кометите ни помага да разберем как се образувал нашия дом във Вселената.

Cool Fact

Интересен факт: Заради огромното разстояние на Розета до Земята, са необходими около 50 минути, за да получим неините съобщения.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Sleeping Beauty Wakes Up From a Deep Space Slumber
Sleeping Beauty Wakes Up From a Deep Space Slumber

Printer-friendly

PDF File
974.7 KB