Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Doornroosje ontwaakt uit een diepe ruimteslaap
24 January 2014

Achthonderd miljoen kilometer ver weg, in de donkerste uithoeken van ons zonnestelsel, gaat ineens een wekker af. Die maakt een klein ruimteschipje wakker uit haar twee en een half jaar durende slaap.

Dit kleine ruimteschip heet Rosetta. Na ongeveer tien jaar door de ruimte te hebben gereisd en ongeveer achthonderd miljoen kilometer te hebben afgelegd, werd Rosetta afgelopen maandag wakker gemaakt, klaar om de missie naar komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko te herstarten.

Rosetta wordt aangedreven door zonnestralen, ook wel zonne-energie genoemd. Dat betekent dat hoe verder het ruimteschip van de Zon afreist, des te minder energie het ontvangt. Eenendertig maanden geleden was Rosetta zo ver weg gereisd van onze Zon, tot vlakbij planeet Jupiter, dat ze in slaap moest worden gesust om energie te besparen.

Na een decennia lang vliegen door het zonnestelsel - een paar keer langs Mars en de Aarde, en ze heeft zelfs een aantal asterioden bezocht - zal Rosetta het laatste deel van haar missie volbrengen.

In augustus zal Rosetta de komeet bereiken en eromheen beginnen te vliegen. Binnen twee maanden maakt het ruimteschip een gedetailleerde kaart van het oppervlak van de komeet. Ze zoekt dan ook een landingsplek voor een probe die zij meedraagt, genaamd Philae (FEE-lay). Deze landing staat gepland voor 11 november en het zal de eerste keer zijn dat er poging wordt gedaan om te landen op een komeet!

Als deze risicovolle missie een succes is, dan zal het een grote winst opleveren. Kometen kun je namelijk zien als tijdcapsules: overblijfselen van ons zonnestelsel toen het net werd gevormd. Door deze te bestuderen, begrijpen astronomen beter wat de omstandigheden waren in het heelal toen het pas net was ontstaan. 

Geinig weetje

Vanwege Rosetta’s afstand tot de Aarde duurt het wel 50 minuten voordat haar berichten ons bereiken!

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Sleeping Beauty Wakes Up From a Deep Space Slumber
Sleeping Beauty Wakes Up From a Deep Space Slumber

Printer-friendly

PDF File
1003.7 KB