Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Kozmično uničenje v asteroidnem pasu
28 February 2014

Koliko teles je v našem Osončju?

V Osončju je ena zvezda (Sonce), osem planetov (vključno z Zemljo) in na stotine lun. Toda mnogi ljudje pozabijo na najštevilčnejša telesa v naši kozmični soseščini – asteroide.

Asteroidi so kosi kamnin in kovin, ki so ostali po tem, ko je naše Osončje nastalo. Večina jih je med Marsom in Jupitrom, v delu Osončja, ki mu pravimo asteroidni pas. Asteroidni pas je dom na stotine tisočev asteroidov, ki segajo po velikosti vse od majcenih delčkov kozmičnega prahu do miniaturnih planetov. Nekateri od teh miniaturnih ali “pritlikavih” planetov so samo13-krat manjši od Zemlje.

Nedavno je vesoljski teleskop Hubble, medtem ko je kukal v asteroidni pas, ujel trenutek zelo nenavadnega dogodka: asteroid je sam od sebe razpadel na koščke.

“To je skala. Precej neverjetno je videti, kako kar razpade pred našimi očmi,” pravi David Jewitt, eden od znanstvenikov, ki proučujejo asteroide.

Razlag za tak nepričakovan razpad je več, a astronomi menijo, da je pravi razlog zanj Sonce. Toplota iz Sončeve svetlobe sčasoma povzroči, da se asteroid vrti vedno hitreje in hitreje. To je podobno kot pri vrenju vode v posodi - medtem ko se voda segreva, se pričenja gibati naokrog in brbotati, vedno hitreje in hitreje.

Žal je bil ta asteroid nekoliko krhek, ko se je pričel “nenadzorovano vrteti”. Preveč trkov in odrgnin z drugimi člani asteroidnega pasu je povzročilo razpoke v skali. Ko se je asteroid pričel hitro vrteti, so se razpoke razširile in se na koncu tako povečale, da se je asteroid razlomil na manjše kose.

Nekega dne bodo nekateri od teh kosov zgoreli v našem ozračju in ob tem priredili čudovito predstavo kot zvezdni utrinki!

Cool dejstvo

Snov, ki je ostala po razpadu, ima maso okoli 200.000 ton, kar je toliko kot dve ladji križarki! Večina je bo prej ali slej padla v Sonce, majhen del te snovi pa lahko nekega dne zažari čez naše nebo kot zvezdni utrinki ali meteorji!

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Cosmic Demolition in the Asteroid Belt
Cosmic Demolition in the Asteroid Belt

Printer-friendly

PDF File
1.0 MB