Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Diamanti na nebu
10 April 2014

Z Zelo velikim teleskopom v Čilu so astronomi ujeli to neprecenljivo fotografijo, ki neverjetno spominja na zaročni prstan z diamantom!

Moder mehurček je planetarna meglica z oznako Abell 33. Planetarne meglice nastanejo, ko starajoča zvezda odpihne svoje zunanje plasti plina v gigantski kozmični mehur.

Nenavadno je, da je Abell 33 videti kot popoln krog na nebu. Redko se namreč zgodi, da so ti objekti popolnoma okrogli, saj jih običajno nekaj zmoti in povzroči, da nastanejo meglice nepravilnih oblik.

Privid kozmičnega diamanta pa ustvari svetla zvezda, ki navidez leži na robu meglice. V resnici je ta zvezda Zemlji veliko bližje kot meglica. Zvezda je okoli 700 svetlobnih let daleč, kar je približno na pol poti od Zemlje do meglice. Vendar pa naključna poravnava ustvari čudovito iluzijo.

V sredini prstana lahko vidite belo pritlikavko - ostanek zvezde, ki je naredila to planetarno meglico. Vidna je kot majcen, bel biser in je še vedno zelo svetla — svetlejša od našega Sonca — in sveti dovolj močno, da cel mehur plina zaradi tega žari.

Zanimivo pri tem je, da bo sredica bele pritlikavke nekoč postala kristaliziran ogljik, zelo podoben diamantu! 

Cool dejstvo

Na koncu, čez mnogo časa, se vsaka bela pritlikavka ohladi do tako nizke temperature, da ne sveti več in postane tako imenovana “črna pritlikavka”.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Diamonds in the Sky
Diamonds in the Sky

Printer-friendly

PDF File
958.7 KB