Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Izdelovalci kozmičnih kart so nabrali več kot 200 milijonov zvezd!
16 September 2014

Pred malo več kot 100 leti ste lahko kjerkoli na Zemlji stopili ven v noč, pogledali v nebo in videli na tisoče mežikajočih zvezd.

Danes pa svetle električne luči v mestih in vaseh presvetlijo večino zvezdne svetlobe, tako da lahko vidimo le peščico najsvetlejših zvezd. In ker več kot polovica prebivalstva sveta sedaj živi v mestih, kar trije od vsakih štirih ljudi niso nikoli izkusili čarovnije resnično temnega neba.

Če obiščete kak naravni park na jasno noč, boste imeli srečo in videli prekrasen sijoč pas Rimske ceste, kako se razteza čez nebo. To je naš pogled na našo domačo Galaksijo, kot jo vidimo skozi njen disk.

Ker se naše Osončje nahaja na zunanjem robu Galaksije, lahko gledamo v smeri proti središču Galaksije in vidimo večino njenih zvezd (pa tudi mnogo oblakov kozmičnega plina in prahu).

Samo s prostimi očmi je v najbolj nagnetenih delih Galaksije težko razločiti posamezne zvezde, a teleskopi jih lahko.

Neka skupina astronomov je uporabila velik teleskop (z 2,5-metrskim zrcalom) da je sestavila izjemno natančno karto severne polovice naše Galaksije. Ta karta kaže položaje 219 milijonov posameznih zvezd!  

Cool dejstvo

Severna polovica naše Galaksije v resnici vsebuje več kot 219 milijonov zvezd. A nova karta ne vključuje zvezd, ki so več kot milijonkrat temnejše od tistih, ki jih še lahko vidimo s prostimi očmi.

Share:

More news
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Images

Cosmic map makers pack in more than 200 million stars
Cosmic map makers pack in more than 200 million stars

Printer-friendly

PDF File
1.1 MB