Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Шест месеца на борда на Международната космическа станция
29 September 2014, Pleven

През ноември 2000г. се сбъдна една от най-големите мечти на човечеството - беше построена Международната космическа станция и от тогава имаме база в космоса!

Международната космическа станция, често наричана МКС, е специален вид космически апарат, който се носи в космоса над Земята. Малко по-голям е от игрище за футбол и е по-тежък от 450 коли заедно, и въпреки това, МКС префучава около земного кълбо 16 пъти на ден!

Огромната космическа станция служи за лаборатория и дом едновременно. Най-много 6 човека могат да живеят на МКС едновременно и то за максимум 6 месеца.

Докато са на борда на МКС, екипажът провежда всякакви опити, които могат да бъдат направени в космоса. Те са най-различни, в области от биология до астрономия, като например експерименти, които да ни покажат рисковете на живота в космоса, за да можем да подобрим условията при следващите мисии до Марс и по-далеч.

Астронавтът от ЕКА Александър Герст вече е преполовил 6-месечната си мисия на МКС, наречена “Blue dot” (“Синя точка”). Тази мисия ще проведе над 100 вълнуващи научни опити, създадени, за да подобрят живота на Земята, да изпробват нови технологии и да подготвят бъдещи изследвания на Слънчевата система и космоса.

Например, астронавтите тренират по 90 минути на ден, за да поддържат костите и мускулите си във форма, докато са в космоса. Но душът след тренировка на МКС не е възможен. Един от опитите от настоящата експедиция изпробва нови платове, които могат да попиват потта, да охлаждат по време на тренировка и дори имат почистващи качества.

Някои от екпериментите са по-предизвикателни, като например тези, които Александър прави върху себе си! Тези опити ще ни помогнат да разберем как хората остаряват при толкова слаба гравитация.

 

Cool Fact

Можеш да видиш МКС с просто око от Земята! Провери кога МКС минава над теб тук: ISS Tracker.

 

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Six Months Aboard the International Space Station
Six Months Aboard the International Space Station

Printer-friendly

PDF File
1.0 MB