Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Planeti hitro odrastejo
7 November 2014

Astronomi so ujeli to čudovito novo vesoljsko fotografijo, ki prikazuje rojstvo nekega osončja!

Zemlja in sedem drugih planetov našega Osončja niso sami v vesolju. Čez 1800 planetov so doslej že odkrili okoli daljnih zvezd, njihovo število pa še raste!

Zvezde in planeti nastanejo, ko se velikanski oblak kozmičnega plina in prahu sesede sam vase. Plin in prah pričneta krožiti in padati proti središču, podobno kot se vrtinči voda okoli odtoka umivalnika, preden steče skozenj.

Plin in prah v središču postajata zelo gosta in vroča, vse dokler se ne rodi zvezda. Okoli zvezde pa se vrteči se oblak preostalega plina in prahu razdeli v debele obroče. In ta del zgodbe o nastanku osončja so ujeli na tej novi fotografiji!

Milijone let se delci v debelejših delih obročev zlepljajo skupaj in iz njih rastejo večje kepe. Kot raste njihova velikost, raste tudi njihova gravitacija. Z njo vlečejo nase več snovi in postajajo vedno večji, vse dokler se končno ne rodijo planeti!

To je doslej najboljša fotografija nastajanja planetov okoli novorojene zvezde in kaže neverjetne podrobnosti. A astronomi niso navdušeni le nad čudovito sliko, ampak tudi nad tem, kaj jim kaže.

Ker je ta zvezda še zelo mlada, astronomi niso pričakovali, da bodo že videli okoli nje nastajajoče planete. Nova slika pa nam pravi, da lahko planeti rastejo veliko hitreje, kot smo mislili!

Cool dejstvo

Če bi nek vesoljec posnel fotografijo našega Osončja pred 4,6 milijardami let, bi bilo videti zelo podobno tej sliki!

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Planets Grow Up So Fast
Planets Grow Up So Fast

Printer-friendly

PDF File
984.3 KB