Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Kozmični računalnik dobil 'ego-boost'
4 December 2014

Fotografije vesolja so le ujeti trenutki nekih astronomskih dogodkov. Da bi zares razumeli, kako stvari v vesolju delujejo, potrebujemo celovitejšo sliko. Toda v laboratorijih na Zemlji nimamo dovolj prostora ali časa, da bi poustvarili kozmične dogodke. Edina možnost, ki nam ostaja, je uporaba matematike, ki pomaga ustvariti kozmična telesa in dogodke v računalnikih, čemur pravimo računalniške simulacije.

Astronomske simulacije nam omogočajo, da celotne dogodke, kot so nastanek Osončja, rojstvo prvih galaksij ali širjenje vesolja v prihodnosti, hitro prevrtimo naprej ali nazaj.

Da ustvarimo take vrste simulacij, potrebujemo izjemno zmogljive računalnike imenovane ‘super-računalniki’, ki lahko vsako sekundo izvedejo zelo, zelo veliko število matematičnih računov.

Eden od teh super-računalnikov z imenom ATERUI je nedavno šel na računalniško ‘operacijo’, med katero je dobil nove ‘možgane’ in tako postal hitrejši in pametnejši.

ATERUI lahko sedaj izvede en bilijon računov na sekundo (bilijon je število, v katerem enki sledi 12 ničel)! Tako je postal najhitrejši super-računalnik na svetu, ki se uporablja za astronomijo.

Ta nov in izboljšan super-računalnik sedaj uporabljajo japonski raziskovalci in študenti za proučevanje zelo raznovrstnih astronomskih pojavov. Med njimi so nastanek planetov, rast supermasivnih črnih lukenj in eksplozije masivnih zvezd!

Cool dejstvo

Najmočnejši super-računalnik na svetu je znan kot TH-2. Zmore en trilijon računov na sekudno – to je enka, ki ji sledi 15 ničel!

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Cosmic Computer Gets An Ego Boost
Cosmic Computer Gets An Ego Boost

Printer-friendly

PDF File
1.0 MB