Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Planeta care a pierdut un ocean
5 March 2015

Cu miliarde de ani urmă suprafața planetei Marte arata cu totul diferit. Acolo unde este acum doar un deșert roșiatic, a fost cândva un ocean vast care acoperea 20% din suprafața planetei. Apa din acest ocean gigantic ar fi fost suficientă pentru a acoperi întreaga planetă cu un strat de apa cu o adâncime de 100 de metri.

Acestă informație ne-a fost furnizată de un nou studiu asupra atmosferei planetei Marte. Oamenii deștiință au analizat cantitatea celor două tipuri diferite de apă. Un tip este apa normală, cea pe care o bem și o folosim pentru a ne spăla. Cealaltă apă conține un tip special de hidrogen, numit deuteriu, care formează un tip de apă mai grea decât apa normală.

Acest lucru este important deoarece razele soarelui evaporă în spatiu apa mai ușoară mult mai repede decât apa mai grea.

Prin urmare analizând cantitatea de apă grea există în atmosfera planetei Marte în comparație cu cea usoară, putem spune ce cantitate de apă normală a pierdut planeta în spațiu.

Noile rezultate indică că cel  mai probabil planeta Marte a fost un mediu umed pentru o perioadă mai mare decât credeam, ceea ce însemnă un mediu propice pentru viață pentru o perioadă mai mare.

Interesant

Este posibil ca planeta Marte să fi avut chiar mai multă apă în adâncime. Și o parte din acesta ar putea încă să mai existe acolo.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

The Planet That Lost an Ocean
The Planet That Lost an Ocean

Printer-friendly

PDF File
966.1 KB