Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Planet, ki je izgubil ocean
5 March 2015

Pred milijardami let je bila površina Marsa videti zelo drugačna od današnje. Kjer je sedaj samo suha, rdeča puščava, je bil nekoč širni ocean, ki je pokrival okoli 20% planetove površine. To pomeni, da je pokrival večji delež površine Marsa, kot je pokriva Atlantski ocean na Zemlji!

Vode iz tega velikanskega oceana bi bilo dovolj, da bi pokrila celotno površino planeta s plastjo vode globine 100 metrov!

To informacijo smo dobili iz nove študije Marsove atmosfere. Znanstveniki so proučevali količino dveh vrst vode.

Ena je običajna voda, kakršno pijemo in se v njej kopamo. Druga vsebuje posebno vrsto vodika, imenovano devterij. Tak vodik tvori vrsto vode, ki je nekoliko težja od običajne vode.

To je pomembno, saj Sončevi žarki s svojo toploto povzročijo, da običajna, 'lažja' voda izhlapi (se spremeni v vodno paro) in pobegne v vesolje hitreje kot druga, 'težja' vrsta vode.

S primerjanjem, koliko težje vode je v Marsovi atmosferi v primerjavi z lažjo vrsto, so lahko povedali, koliko običajne vrste vode je planet izgubil v vesolje.

Novi rezultati pravijo, da je bil Mars moker svet veliko dlje, kot smo mislili doslej. To pa, kar je še pomembneje, pomeni, da je bil primeren za življenje dlje časa, kot smo mislili!

Cool dejstvo

Možno je, da je Mars nekoč imel še več vode, ki je bila skrita pod površjem. In nekaj te vode je morda tam še danes!

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

The Planet That Lost an Ocean
The Planet That Lost an Ocean

Printer-friendly

PDF File
1004.6 KB