Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Kozmični plimski val je zbudil speče galaksije
11 May 2015

Našemu Osončju najbližja zvezda je 40 milijonov milijonov kilometrov daleč vstran. A kljub ogromnim razdaljam med zvezdami je vesolje družaben kraj. Planeti se gibljejo okoli zvezd, zvezde živijo v galaksijah in galaksije pogosto živijo v jatah skupaj z drugimi galaksijami.

Jate galaksij so kot mesta, kjer je na tisoče galaksij tesno skupaj. V njih je mešanica svetlih mladih galaksij in "spečih" galaksij, ki so prenehale delati nove zvezde že pred davnimi časi.

V teku milijard let se jate galaksij zlijejo s sosednjimi jatami, podobno kot rastoča mesta kar pridružijo bližnje kraje. Ko se to zgodi, se ob trku jat galaksij sprosti ogromna količina energije. Ta barvita vesoljska fotografija prikazuje udarni val, ki je nastal ob zlitju dveh jat znanih pod imenom jata Klobasa. 

Udarni val potuje skozi jato kot plimski val. A doslej ni bilo dokazov, ki bi kazali, da kaj dosti vpliva na galaksije. 

Sedaj pa so astronomi odkrili, da je udarni val spremenil speče galaksije. Sprožil je novo življenje v njih, saj so se v njih ponovno pričele rojevati zvezde.

To deluje podobno kot če v skodelici mešate čokoladni prah in vroče mleko, da nastane vroča čokolada. Galaktična snov se prične gibati, kar pripelje do nastajanja gostih oblakov plina, ki so ključna sestavina za rojstvo novih zvezd.

A žal udarni valovi povzročijo le kratkotrajno povečanje nastajanja novih zvezd. Tak kozmični plimski val pripelje do rojstva masivnih zvezd, ki živijo le kratek čas in nato eksplodirajo kot silovite supernove!

Cool dejstvo

Vse jate galaksij v bližini naše Galaksije so v svojem življenju doslej izkusile že več zlitij z drugimi jatami.

Share:

More news
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Images

The Sausage Cluster
The Sausage Cluster

Printer-friendly

PDF File
942.9 KB