Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Stelele zombi și soarta Sistemului Solar
17 November 2015

În multe părti ale lumii răsufli ușurat după ce trece Halloween-ul, cea mai înfricoșătoare sărbătoare a anului.  Dar universul mai are o ultim act înfricoșător pentru noi – o stea zombie în realitate! Acesta nu poartă doar un costum modern, steaua din centrul acestei imagini a renăscut cu adevărat  din morți ….și este flămândă.

Atunci când stelele asemănatoare Soarelui își consumă tot combustibilul, ele ajung la sfârșitul vieții lor. Din exterior observăm cum steaua își mărește de câteva ori diametrul, devenind din ce în ce mai roșie. În cele din urmă ea crește atât de mare încât învelișurile exterioare se pierd în spațiu, împrăștiindu-se în pustiu. Miezul foarte fierbinte și compact al stelei este tot ce va rămâne. Acesta poartă numele de pitică alba (datorită mărimii și a culorii sale). Dar ce se întâmplă cu planetele din jurul stelei – reușesc să supraviețuiască acestui cerc de foc? Daca da, ce va mai rămâne din ele? Ei bine, pentru prima dată, astronomii au reușit să observe ce se întâmpla cu lucrurile care se apropie prea mult de o pitică alba. Și nu a fost foarte drăguț ce au văzut. Ei au găsit un asteroid care se afla destul de aproape de steaua moartă și care dintr-un accident s-a transformat în cina stelei.

Discul de materie ce înconjoara steaua este format din resturile asteroidului. Privind partea bună a lucrurilor, acest disc asemănător inelului lui Saturn este foarte frumos. Poate asteroidul a dorit să sfârșească așa?

 

Interesant

Steaua ne-a furnizat câteva indicii despre soarta sistemului nostru solar. Suntem norocoși că am aflat acest lucru în avans; 7 miliarde de ani ar trebui să ne ajungă pentru a veni cu un plan de salvare!

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Zombie Stars and the Fate of the Solar System
Zombie Stars and the Fate of the Solar System

Printer-friendly

PDF File
935.2 KB