Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Ruimte-mier zendt laserstralen naar de Aarde
25 May 2018

Lasers zijn lichtstralen die erg sterk zijn; sommige zijn zo sterk dat ze kilometers de lucht in kunnen schijnen of zelfs door dikke lagen metaal heen kunnen snijden. Ze worden in het dagelijks leven bijvoorbeeld gebruikt om barcodes te scannen of om lichtshows van concerten nog gaver te maken. Ook in films komen ze voor. Zo kan Iron Man in zijn ruimtepak lasers afvuren met zijn handen om door materialen heen te snijden.

Maar maak je niet druk; ruimtelasers bestaan niet echt. O, wacht... eigenlijk wel!

Sterrenkundigen hebben laserstralen gespot die uit het midden kwamen van de kosmische gaswolk die op bovenstaande ruimtefoto te zien is. Op de foto is de spectaculaire "Mierennevel" te zien. Deze planetaire nevel ontstond toen een ster, die redelijk op onze Zon lijkt, het einde van zijn bestaan bereikte en zijn buitenste gaslagen afwierp. Sommige mensen vinden de nevel door zijn vorm op een mier lijken. Vind jij dat ook?

Meestal bevindt zich in het midden van deze nevel een witte ster (Witte Dwerg genaamd) en is er verder haast niets te vinden. Maar deze nevel zit vol met wel 10.000 keer meer materie dan andere nevels! Het extra gas vormt samen een ronddraaiende schijf en die schijf zendt de sterke laserstraal uit.

Het lijkt erop dat de ongebruikelijk schijf met gas gevormd is door een verborgen ster die een maatje is van de Witte Dwerg. De sterke zwaartekracht van dit maatje heeft materiaal uit de nevel verzameld. Terwijl het gas naar de andere ster werd getrokken, is het een schijf gaan vormen. Dit ziet er een beetje zo uit als water in een gootsteen vlak voor het door het putje spoelt. 

Ruimte-lasers worden zelden gespot. Slechts een handjevol ruimte-lasers zijn tot nu toe waargenomen, wat dit een duizelingwekkende ontdekking maakt!

Geinig weetje

De eerste laser die door de mens is gemaakt, werd in 1960 geproduceerd. Dit wordt nog steeds elk jaar gevierd op 16 mei tijdens de internationale dag van het licht.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Ant Nebula
Ant Nebula

Printer-friendly

PDF File
1.1 MB