Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Skrivnostna porodnišnica planetov
6 December 2019

Že dolgo časa vemo, da planeti nastanejo in živijo v orbitah okoli zvezd. V Osončju je matična zvezda vseh planetov Sonce. Pred kratkim je skupina astronomov namignila, da so planeti morda bolj trdoživi, kot smo mislili sprva, in da lahko nastanejo celo v najtežjih pogojih za nastanek planetov v vesolju.

Ob rojstvu zvezde se ves preostali plin in prah iz oblaka, ki se je skrčil v zvezdo, združita v disk materiala okoli zvezde. Ta disk je podoben Saturnovim obročem. V disku okoli zvezde se lahko majhni prašni delci združujejo v večje. Večji delci lahko trčijo drug z drugim ter se “zlepijo” skupaj v vedno večje objekte - tako nastanejo planeti.

Nove raziskave so pokazale, da lahko takšne diske plina in prahu najdemo tudi v neposredni bližini velikih črnih lukenj. Črne luknje so zelo masivni objekti, v katerih je ogromno snovi združene skupaj na zelo majhnem območju. Nahajajo se zelo daleč od Zemlje. Karkoli se črni luknji preveč približa, ji ne more uiti, saj je privlačna sila črne luknje zelo močna.

Planeti, ki bi lahko nastali v takšnih težkih razmerah v okolici črnih lukenj, bi najbrž bili vsaj 10-krat večji od Zemlje!

Z današnjo tehnologijo planetov, ki bi obstajali v okolici črnih lukenj, še ne moremo opazovati. Astronomi upajo, da jih bodo lahko odkrili v bližnji prihodnosti.

Slika: Kagoshima University

Cool dejstvo

Če bi želeli ustvariti majhno črno luknjo, bi morali stisniti nekaj z enako maso, kot jo ima Zemlja, v kroglico, široko le nekaj milimetrov!

Katja Bricman

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Planet Nursery
Planet Nursery

Printer-friendly

PDF File
991.0 KB