Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Kaj ima črna luknja za zajtrk?
20 December 2019

Običajno naš zajtrk sestavljajo ovseni kosmiči, sadje, jajca, ali toast. A tudi največji objekti vesolju morajo nekaj jesti!

Črne luknje se prehranjujejo z medzvezdnim plinom in prahom, najzgodnejše črne luknje pa so pojedle ogromne količine te snovi!

Kakršenkoli objekt ali material, ki se črni luknji preveč približa, ga bo le ta slej ko prej privlačila s tako močno silo, da ji ne bo mogel ubežati. Črne luknje snov poskrajo vase, s tem pa rastejo - tako v velikosti, kot v svoji teži.

Skupina astronomov je pred kratkim opazila oblake hladnega plina v bližini nekaterih najzgodnejših galaksij. Ti oblaki so odlični obroki za orjaške črne luknje, ki se nahajajo v središčih opazovanih galaksij, saj lahko črnim luknjam pomagajo rasti.

Ta zaloga hrane lahko morda pojasni kako so črne luknje v zgodnjem vesolju rasle tako hitro.

Astronomi z opazovanji prvih galaksij gledajo globoko v zgodnje vesolje, kar pomeni, da gledajo v preteklost. Oblaki plina, ki so jih opazovali, so bili videti takšni več kot 12,5 milijard let nazaj.

Cool dejstvo

Nasprotje od črne luknje je bela luknja. Prav nič - niti svetloba - ne more vstopiti v belo luknjo, vendar pa snov lahko iz nje uide! Bele luknje v vesolju najverjetneje ne obstajajo - so le ena od rešitev zelo težkega matematičnega problema.

Katja Bricman

Share:

More news
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Images

Gas Halo
Gas Halo

Printer-friendly

PDF File
925.4 KB