Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Onze Melkweg heeft een dubbelganger!
1 June 2011

Sterrenkundigen hebben al heel veel prachtige foto’s gemaakt van sterrenstelsels in ons heelal, maar we hebben geen enkele foto van ons eigen sterrenstelsel, de Melkweg. Dat komt omdat als je een foto van de Melkweg wilt maken, je er wel eerst uit moet! En omdat onze Melkweg zo ontzettend groot is, is nog geen enkele astronaut of ruimteschip ooit buiten onze Melkweg geweest!

Toch hebben sterrenkundigen een goed idee over hoe de Melkweg eruit moet zien. Het heeft de vorm van een spiraal, met een beetje een uitgerekt centrum. Vanaf de aarde zien we de Melkweg niet als een spiraal maar als een dunne streep aan de nachthemel. Dat komt omdat we in de Melkweg zitten, en er dus vanaf de zijkant naar kijken. Stel je voor dat je vanaf de zijkant naar een pannenkoek kijkt, dan zie je ook alleen een dunne streep en niet de cirkel! Zo is het ook met de Melkweg vanaf de aarde gezien.

Maar misschien zou je toch graag willen weten hoe een buitenaards wezen vanuit een ander sterrenstelsel onze Melkweg zou zien. Sterrenkundigen hebben daar een goed alternatief voor gevonden. Het spiraalvormige sterrenstelsel dat je ziet in de foto hierboven, lijkt ongelofelijk veel op onze Melkweg. Het is de dubbelganger van onze Melkweg!

 

Geinig weetje

Voyager 1 is de naam van het ruimteschip dat tot nu toe het verste van de aarde is gevlogen. Voyager 1 is nu ongeveer op de rand van ons zonnestelsel en het is al meer dan 34 jaar bezig met zijn reis!

More information

 Deze Space Scoop is gebaseerd op een persbericht van ESO.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Our Galaxy has a Look-alike!
Our Galaxy has a Look-alike!

Printer-friendly

PDF File
1.0 MB