Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Uriasul mistuitor!
23 June 2011

Stelele sunt de diferite culori și mărimi.  Această nouă imagine surprinde faimoasa stea Uriasul Rosu intitulată Betelgeuse (se pronunță “Beetle-Juice”). Steaua pare sa fie mică în fotografie –  se vede doar un cerculet roșu în centru. Dar Betelgeuse  e de fapt uriașă: dacă înlocuiești  Soarele din Sistemul nostru Solar  cu această stea, ea e atât de mare  încat ar ajunge până la planeta Jupiter!

Betelgeuse era o stea medie, ca Soarele.  Dar pe masură ce treceau anii,  aceasta s-a mărit până s-a transformat  în Uriasul Rosu. Steaua e atat de mare acum,  încat nu-și mai poate controla straturile exterioare  de materie . Această materie a fost împraștiată în spațiu și a format un nor frumos din gaz și  praf, care se numeste nebuloasă. În fotografie, norul roșu încetoșat, albastru, și mov din jurul stelei este această nebuloasă.  

Din moment ce nebuloasa nu este la fel de luminoasă ca Betelgeuse, astronomii trebuie să blocheze o parte din lumina ei pentru a o fotografia.  De aceea există un disc negru în jurul stelei – aici practic astronomii au blocat lumina de la steaua luminoasă care intra în telescop pentru a  fotografia nebuloasa. Poza stelei luminoase a fost facută într-o  altă perioadă și astronomii au unit cele 2 poze.

Ea ne arată că nebuloasa nu este uniform raspandită în jurul stelei Betelgeuse. Acest lucru le dă de înteles astronomilor ca straturile exterioare ale stelei s-au îndepartat în perioade și cu viteze diferite.  Studiind aceasta imagine, astronomii pot afla mai multe despre modul în care o stea creeaza o nebuloasă.


 

Interesant

Soarele va deveni în cele din urmă o gigantă roșie ca și Betelgeuse - dar nu în următorii 5,000,000,000 ani!

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

A Big Fiery Giant!
A Big Fiery Giant!

Printer-friendly

PDF File
881.8 KB